Poluarea produsa de domeniul online

Te-ai intrebat vreodata cat de mult polueaza mediul online? Suntem siguri ca nu ti-a trecut niciodata prin minte faptul ca impactul acestei activitati poate fi atat de daunator pentru mediul inconjurator. Drept urmare, iti oferim un scurt articol care iti va oferi cateva aspecte despre poluare online.

Poluare online – la ce ne referim mai exact

Cand spunem mediul online, facem referire la milioanele de emailuri care se trimit in fiecare zi, la miliardele de mesaje transmise cu ajutorul platformelor social media, la sutele de milioane de videoclipuri urmarite cu ardoare pe YouTube, la miliardele de cautari realizate pe Google sau Facebook.

Drept urmare, masinile si combustibilii fosili nu sunt singurii care polueaza. Lor li se alatura si activitatile digitale intense care sunt responsabile cu emisii ridicate de CO2.

Toate centrele de date care pun in functiune internetul se dovedesc consumatoare mari de energie.

Emisii CO2 provenite de la e-mailuri

Conform cercetarilor, in 2016 erau generate in jur de 135 de kilograme de dioxid de carbon doar prin simpla folosire a unui serviciu de email precum Yahoo! sau Gmail. Ca sa iti faci o idee, aceasta cantitate este echivalentul emisiilor de CO2 a unei masini care a parcurs 320 de kilometri.

Redactarea unui email simplu poate parea o activitate banala. Insa, daca vorbim din punct de vedere al emisiilor de CO2 un email genereaza 4 grame de dioxid de carbon. Emisiile cresc pana la 50 de grame daca emailul respectiv include si atasamente (fotografii, documente, clipuri video, etc.).

Din fericire, in 2018 a fost introdus regulamentul GDPR care a redus numarul e-mailurilor de tip spam trimise in fiecare zi. In 2016, 78% dintre continutul acestor emailuri era unul de tip spam. Pentru realizarea acestor mesaje se consumau 33 de miliarde de kWh. Acest consum este echivalentul a 100.000 de vagoane pline cu carbune.

Cat de mult polueaza cautarile pe Google

In fiecare luna, pe Google sunt efectuate peste 100 de miliarde de cautari. La randul ei, fiecare cautare consuma 0.2 grame de dioxid de carbon. Un calcul simplu ne arata ca prin aceste interogari ajungem sa generam in fiecare luna mai bine de 200 de milioane de grame de emisii de  CO2. Acest lucru este echivalentul a 350 de case timp de 12 luni.

Materialele video – si ele o sursa de poluare

Iti vine sa crezi sau nu, folosirea YouTube-ului timp de doar 10 minute este suficienta pentru a genera 1 gram de dioxid de carbon. Cu toate astea, ascultarea muzicii in mediul online se dovedeste mai putin poluanta decat cea de pe alte suporturi fizice (stick-uri, cd-uri, etc.).

Socializarea – un impact negativ asupra mediului

Un mesaj transmis pe Facebook sau Instagram este echivalentul a 0,000003 grame de CO2. Nu pare mult, insa, daca ne gandim la faptul ca in S.U.A. se transmit 10 trilioane de mesaje anual, ne putem da seama ca impactul asupra mediului este unul semnificativ.

Pornind de la aceste statistici, ne putem da seama ca atunci cand ne hotaram sa luam o pauza de la e-mailuri, YouTube si social media, nu facem un bine doar starii noastre psihice ci si mediului inconjurator.