Curatenia de primavara – Ce facem cu lucrurile care nu ne mai plac?

Primavara se apropie cu pasi repezi, iar noi ne dorim ca odata cu venirea unui nou anotimp sa simtim  si curatenia de primavara. De unde vine totusi acest termen de „curatenie de primavara” si cum am ajuns noi sa facem din acesta un obicei? Ei bine, odata cu venirea caldurii si acest proces al curateniei devine mai placut,ziua este mai lunga, devenim mai activi decat pe timpul iernii. Multi dintre noi ne bucuram de ocazia oferita de primavara, de aerul proaspat de afara, de faptul ca putem sa spalam geamurile si sa nu inghetam de frig si alte lucruri mult mai grele de facut pe timpul iernii.

Ce poate fi mai placut decat o casa care miroase frumos si in care sa simti curatenia pe care ti-ai dorit-o. Dar pentru a face toate astea este nevoie de timp pe care uneori nu il avem si ajungem sa ne frustram. In procesul curateniei de primavara este important, sa avem grija de tot ce ne inconjoara, sa observam obiectele din casa noastra, sa vedem ce folosim in mod constant si ce nu asa incat sa putem gasi pentru fiecare locul potrivit in casa.

Pe masura ce casele si stilul nostru de viata s-au schimbat, la fel s-au schimbat si obiceiurile noastre de curatenie. Curatenia de primavara inseamna si schimbarea hainelor de iarna cu cele pentru anotimpurile calduroase, depozitarea produselor pe care le-am folosit pe timpul iernii cu altele pentru primavara. Pentru ca trecem printr-o perioada neobisnuita si pentru am lucrat mai mult de acasa in aceasta perioada, aceasta curatenie este binevenita, este necesar sa schimbam putin mediu pentru a nu intra intr-o anumita rutina care sa ne oboseasca.

Totusi ce ne facem atunci cand descoperim ca pe intreaga perioada a pandemiei am acumulat lucruri nefolositoare, lucruri pe care am crezut ca o sa le gasim un loc, sau haine care nu ne mai plac? Ei bine, exista mai multe solutii, atunci cand vine vorba de haine pe care le vom prezenta in cele ce urmeaza.

Curatenia de primavara si hainele !

Cu totii avem haine pe care le pastram in dulap desi nu le mai purtam de o perioada lunga de timp, ne dorim mai mult spatiu in dulap, dar in acelasi timp nu stim exact ce sa facem cu acele haine deterioarate de care ne-am atasat emotional fara sa ne dam seama. Stim ca aruncarea hainelor nu este o solutie, acestea polueaza mediul si nu ne dorim un astfel de lucru.

 Daca bluza ta preferata este uzata si se intinde, o arunci? Probabil nu ar trebui, potrivit Consiliului pentru reciclarea textilelor 21 de miliarde de lire sterline de deseuri textile ajung anual in depozitele de deseuri din America. Majoritatea pot fi folosite sau reciclate. Tara noastra se confrunta si ea cu aceasta problema, majoritatea romanilor arunca hainele la cosul de gunoi, acestea nemaiputand fi salvate fapt care dauneaza mediului.  Nu suntem invatati din pacate sa facem acest lucru si asta duce la un grad mare de poluare pe care tot noi il vom resimti in timp.

Din fericire, exista cateva modalitati pe care le putem utiliza atunci cand facem curatenia de primavara, fara a afecta mediul. Aceste sfaturi pot ajuta la reducerea impactului negativ asupra mediului.

Incerca sa repari hainele

De multe ori ajungem sa aruncam obiecte vestimentare care ne plac, dar care s-au rupt. O pereche de ciorapi, o bluza sau o rochie care s-au descusut s-au au facut o mica gaura pot fi salvate cu acul si ata. Astfel se pastreaza obiectul vestimentar si nu faci nici rau mediului. Daca nu te pricepem la cusut, exista o multime de videoclipuri pe Youtube care sa vina in ajutor. In caz contrat, daca este o activitate care chiar nu iti place, poti apela inclusiv la o croitoreasa, aceasta iti poate repara cu siguranta hainele.

2. Imbunatateste hainele sau foloseste-le in alte moduri.

      Uneori, oricat de mult ne-am dori sa pastram un anumit articol, nu il mai putem repara. Petele de exemplu, te pot tenta sa arunci o camasa. Vestea buna e ca poti pastra aceasta camasa pentu a o folosi atunci cand vopsesti un gard, sau cand iti vopsesti parul. Se pot folosi in acelasi timp articolele vestimentare rupte pe post de carpe pentru stergerea prafului. Blugii rupti poti fi transformati in genti. Prosoapele, esarfele, paturile uzate pot crea un pat confortabil pentru animalul de companie.

 3. Doneaza

            Curatenia de primavara poate deveni o activitate placuta, aceasta te poate face sa te simtim bine si in interior. Poti de exemplu sa donezi hainele pe care nu le mai porti unor persoane care au mai mare nevoie de ele si pe care sa le faci fericite, iar casa ta are loc sa respire.

4. Recicleaza imbracamintea deteriorata

Uneori imbracamintea este mult prea deteriorata pentru a putea sa o mai repari sau sa o donezi. Ce este de facut in acest caz? Ei bine, multe materiale sunt compostabile sau reciclabile, precum cele din bumbac 100%. Nu toate fibrele sunt biodegradabile, dar majoritatea accesorilor si hainelor pot fi reciclate. Afla daca in zona ta exista un depozit de reciclare textile unde sa poti duce hainele uzate.

5. Vinde sau schimba hainele

Daca imbracamintea ta nedorita este intr-o stare buna, vanzarea hainelor este mereu o optiune. Exista grupuri speciale pentru acest lucru in care poti cumpara sau schimba haine. O alta optiune este aceea de a organiza o intalnire de schimb de haine cu prietenii, vecinii sau comunitatea din care faci parte. Schimburile de haine sunt o modalitate excelenta de a socializa in timp ce inlocuiesti hainele nedorite cu accesorii noi. Creaza un grup de Facebook, spune persoanelor cunoascute sa isi aduca hainele si pregateste mese mici.

            Curatenia de primavara este despre toate lucrurile din casa ta, astfel ca daca ti se pare ca ai obiecte pe care le-ai pastrat de-a lungul timpului, iar acum nu mai rezonezi cu ele, cele prezentate mai sus se aplica si in cazul lor. Important este sa nu facem rau mediului in care traim, sa fim constienti de tot ce ne inconjoara.