Ambalaje din plastic – surse de poluare din industria de beauty si ingrijire

Sampon, lotiune, deodorant, sapun, sunt doar cateva dintre produsele pe care le folosim in in viata de zi cu zi, toate acestea au ambalaje de plastic. Din pacate, acestea  consumate intr-o cantitate foarte mare aruncate intr-un mod necorespunzator pot face mult rau mediului inconjurator, care mai apoi ne va afecta pe fiecare dintre noi in viitor.

Cum am ajuns sa folosim atat de multe ambalaje de plastic?

In trecut, produsele de ingrijire personala nu implicau ambalaje din plastic. Sapunurile veneau sub forma de bare. Parfumurile, un simbol al luxului, erau ambalate in recipiente de sticla. Produsele de ingrijire a parului  erau de cele mai multe ori sub forma de pudra sau pomade fiind ambalate in cutii sau borcane. Mai apoi, dupa Primul Razboi Mondial, in Statele Unite au inceput sa apara din ce in ce mai multi producatori de produse de ingrijire personala si de infrumusetare si implicit si consumatori.  Armata a impus reguli de igiena stricte astfel incat trupele sa previna aparitia bolilor, iar mai apoi ajunsi acasa acei soldati aveau deja obiceiuri inradacinate de spalat, barbierit, spalare a dintilor, fapt care a dus la o explozie a cumparaturilor de produse de acest gen. De asemenea si  femeile foloseau pe langa produsele de ingrijire si creme si rujuri pentru a avea un aspect cat mai placut al tenului. Acestea au descoperit pe parcurs din ce in ce mai multe produse care sa le vina in ajutor precum pudra sau fondul de ten care sa le redea stralucirea.

Cu timpul aceasta explozie a produselor de ingrijire a aparut si in Europa, iar producatorii nu au mai putut sa faca fata ca inainte, au inceput sa creeze din ce in ce mai multe produse de ingrijire, game variate care sa ii multumeasca pe clienti, astfel ca au decurs la materialele de plastic care puteau fi modelate mai usor, erau mai flexibile. Produsele care pana atunci fusesera ambalate in sticla, recreate in ambalaje de plastic putea fi transportate mai departe si mai usor.

Cand spalatul parului sau al rufelor se facea in cada sau in rau era nevoie de un anumit tip de produse, de cele mai multe ori solide pe care oamenii le foloseau. Mai apoi, odata cu aparitia dusurilor produsele a trebuit sa se schimbe pentru a se adapta noului mediu, astfel companiile au dezvoltat lichide si geluri care sa poata curge usor pe canalizare, toate acestea fiind in ambalaje de plastic. Au aparut tot mai multe produse care sa vina in ajutor, care sa poata sa reziste in baile sau in camerele noastre avand ambalaje din plastic.

Astazi, ne dorim produse lichide care sa hidrateze, sa exfoloeze, care sa spumeze si de asemenea sa aiba si un miros placut si proaspat, astfel incat sa ne dea ideea de curatenie. Toate acestea insa necesita mai multe ambalaje de plastic, care de multe ori devin o sursa mare de poluare.

Cum reduc companiile plasticul acum?

Plasticul este atât de ferm încorporat în lanțul modern de aprovizionare încât limitarea omniprezenței sale va fi inevitabil un proces dureros. Astazi provocarea companiilor este aceea de a produce cat mai multe produse de infrumusetare, dar de a se adapta la realitatea curenta si a reduce sau elimina ambalajele de plastic intrucat acestea au ajuns sa polueze foarte mult mediul inconjurator. Industria de beauty este intr-o continua crestere si schimbare si mereu incearca sa vina cu ceva nou astfel incat sa poata sa scoata si folosirea anumitor ambalaje de plastic din uz. Companiile au incercat sa foloseasca din nou sticla, dar acest lucru nu a fost cel mai prietenos, pentru ca este mai costisitor, aceasta se sparge mult mai repede si de asemenea si acestea produc emisii de carbon, oamenii aruncand mai repede la cos sticla decat plasticul.

De curand au inceput sa apara alternative precum plasticul biodegradabil si biosursal pe care multe companii au inceput sa le ia in considerare si sa le foloseasca.  Acest lucru poate fi de asemenea costisitor pentru o companie mica de exemplu, dar in acelasi timp aceasta vine la pachet cu avantajul ca intra pe piata direct cu produse care au ambalaje biodegradabile de care clientii sa tina cont. De asemenea reproducerea formulei unui produs poate fi uneori un avantaj, astfel ca daca un anumit produs a fost pana acum lichid si se poate crea si o formula solida care sa necesite un ambalaj mai prietenos companiile apeleaza si la acest truc important este ca acel produs sa aiba aceeasi calitate.

O alta modalitate la care companiile de produse cosmetice au apelat a fost aceea ca in loc de clasicul ambalaj din plastic sa foloseasca un ambalaj metalic, care mai apoi se poate reincarca si care da si un efect de „frumusete de lux”, astfel clientii pot schimba tavita metalica in care se afla fond de ten sau rujuri.

Unele dintre companiile de ingrijire personala mai mari, precum Unilever și L’Oreal, au semnat obiectivele Fundatiei Ellen MacArthur „Noua economie a materialelor plastice”. L’Oreal isi propune sa facă 100% din ambalajele lor reutilizabile, reincarcabile sau compostabile pana 2025 si sa  obțina 50% din ambalaje din material reciclat astfel incat acestea sa nu mai fie o problema pentru mediu. Provocarea este una mare, dar companiile nu au scuze pentru a incerca acest lucru, acestea trebuie sa ajunga la un grad acceptabil de produse biogradabile si prietenoase cu mediul.

Important este ca atunci cand mergem sa cumparam un produs sa verificam si tipul de plastic al ambalajului, astfel incat sa fim eco friendly.

Ce facem cu ambalajele din plastic?

Daca ne intrebam ce se poate face cu aceastea si cum putem sa contribuim si noi la bunastarea mediului inconjurator, avem si solutii.

  • Reumplerea cu produse si refolosirea ambalajelor
  • Crearea unor produse handmade din recipientele produselor de ingrijire
  • Curatarea ambalajului, dezlipirea etichetelor si colectarea acestora pentru ca mai apoi sa le aruncam in cosul potrivit, cel pentru platic.

Fiecare dintre noi poate contribui intr-o mica masura la curatarea planetei, putem evita consumul excesiv de plastic prin cumpararea produselor biodegradabile si de asemenea prin aruncarea corecta la gunoi a produselor folosite.