Colectare carton

Procesul de colectare carton este asemenator cu procesul de colectare hartie, acestia impartind in mare parte aceeasi pasi. Despre procesele de colectare si reciclare a celor doua materiale am mai vorbit pe blog, astfel ca acum le vom face o scurta trecere in revista, referindu-ne la ceea ce ne intereseaza pe noi: colectare carton.

 

Colectarea – In aceasta faza materialele de carton sunt adunate din diversele locatii in care are loc procesul de colectare carton si transportate in locatiile unde reciclarea are lor, de obice in fabrici de reciclare.centru colectare si reciclare bucuresti

 

Sortarea  – Cand cartonul ajunge la facilitatile de reciclare, procesul de sortare are loc. Acesta clasifica deseurile in carton ondulat (cartonul care are o foaie ondulata intre doua foi drepte de hartie) si cutiile de carton (cartonul subtire realizat dintr-un singur strat, de exemplu cutiile de cereale).

 

Sortarea este importanta deoarece produsele ce urmeaza a fi construite se bazeaza pe ce materiale sunt recuperate din acest proces.

 

Tocarea si procesarea – Dupa ce sortarea a avut loc, materialele sunt tocate si transformate in bucati mici. Acestea sunt apoi amestecate cu apa si chimicale pentru a le transforma in pulpa.

 

dupa reciclare cartonul devine pulpaLa materialul rezultat se adauga pulpa noua pentru a ajuta substanta sa devina mai ferma.

 

Filtrarea, decontaminarea si eliminarea cernelii – Materialul mixat cu pulpa trece apoi printr niste procese complexe de filtrare ce au ca scop indepartarea contaminantilor precum plastic si metale. Apoi, pulpa trece prin procesul de indepartare a cernelii, din aceasta rezultand o pulpa curata ce este gata pentru etapa finala.

 

Finisarea in vederea reutilizarii – In acest stadiu, pulpa curatata este trecuta prin diferite masini care au rol de a elimina excesul de apa si de a realiza materialul final – cele doua foi de hartie si bucata de hartie ondulata. Odata produse, acestea sunt asamblate in cartonul final care este taiat in diferite forme si dimensiuni.

 

Dar cat de utilizat este cartonul la nivel mondial? Raspunsul la aceasta intrebare este unul care pe de-o parte ne bucura, pe de alta parte ne ingrijoreaza: foarte utilizat. Vedem mai jos niste statistici:

 

Statistici despre utilizarea cartonului

 

 • In perioada 2013 – 2018, industria cartonului a crescut cu o rata medie anuala de 1%.
 • Primii patru cei mai mari producatori de hartie ondulata si carton din lume detin o cota 40% din industrie. West-Rock este primul in acest top, cu 12.3%.
 • In anul 2016, transporturile din industria de hartie ondulata si carton reciclat au crescut cu 2.1%, ajungand la peste 376 de miliarde de metri patrati.
 • 80% din transporturile produse de industrie vin din fabrici de hartie ondulata. Restul de 20% revin din fabrici de hartie.stiati ca?
 • Valoarea totala a transporturilor din industrie s-a ridicat la 30.8 miliarde de dolari.
 • Industria alimentara este principalul consumator de produse de carton, 31% din produsele de carton fiind consumate doar de aceasta. Pe locul doi se afla comertul, cu 16%. Urmatoarele sunt: industria fabricarii hartiei: 9%, agricultura, silvicultura,si pescuitul: 8%, fabricarea bauturilor: 8%.
 • Industria hartiei ondulate si a cartonului s-a maturizat si eficientizat destul de repede. In anul 2007 erau in functiune 806 fabrici de hartie ondulata si 554 de cutii. Apoi, in 2016 numarul acestora a ajuns la 690 fabrici de hartie ondulata si 465 de cutii.
 • Desi numarul de fabrici de hartie a scazut cu aproape 200 din 1992, nivelurile de productie au crescut cu peste 500 milioane de metri patrati anual in acelasi timp.
 • In anul 2017, fabriciile din industria cutiei ondulate aveau o rata de functionare de 99.4% In 2018, rata a scazut la 97%.
 • Asia este liderul mondial in productia si transportul de carton ondulat. Aceasta a produs in anul 2017 peste 120 miliarde de metri patrati, acest numar reprezentand 52.8% din piata. Pe locul doi se afla Europa, cu aproape 6 milairde de metri patrati si 22.2% din piata.
 • 40% din cutiile de carton produse in Japonia sunt utlilizate de industria de alimente procesate. Urmeaza fructele si legumele – 10.8%, aparatele electrice – 7.6%, farmaceuticele – 6.1% si ceramica – 5.5%.
 • Numai 1.1% din cutiile de carton produse sunt folosite in alt scop decat cel al ambalarii.
 • 34% din cantitatea globala de ambalaje sunt reprezentate de produsele din hartie si carton.

 

Tendinte si analize in industria hartiei si cartonului

 

Avand in vedere faptul ca vanzarile online vor creste, dar si faptul ca noi fabrici care au ca scop producerea de hartie ondulata si carton se vor deschide, este clar faptul ca aceasta industrie este destinata cresterii. Pe langa asta, desigur, si cresterea profitului se va ridica.

 

Nu exista niciun indiciu ca in viitor va exista o reducere a necesitatii hartiei ondulate. Chiar si in perioada de criza, acest produs este utilizat de organizatii de tot felul intr-o multime de moduri. Asta pentru ca gospodariile vor avea in continuare nevoie de access la produse alimentare si bauturi, iar acest lucru reprezinta aproape 40% din veniturile totale din industrie.

 

Cu o crestere masiva a acestei nevoi, creste si nevoia de reciclare. Iata deci, cum ar trebui pregatit cartonul pentru procesul de colectare si reciclare.

colecteaza deseurile selectiv

Separa cartonul de alte materiale

Poate parea normal ca atunci cand pregatesti cutiile de carton pentru reciclare sa indepartezi din acestea materiale precum folia de bule, hartie de impachetat, si asa mai departe. Cu toatea astea, multi oameni nu o fac. Fii asadar un cetatean responsabil si nu te numera printre ei!

 

Pe langa asta, informeaza-te despre legislatia din zona ta in ceea ce priveste procesul de colectare carton. Exista politici ce difera de la o zona la alta.

 

Aplatizeaza cutiilereciclare carton

Desi iti va lua putin mai mult timp, cutiile plate vor ocupa mai putin spatiu in cosul tau de reciclare. Astfel, vei putea sa reciclezi mai mult gunoi in fiecare saptamana.

Pe langa asta, ele vor ocupa mai putin spatiu si in camionul in care vor fi transportate la fabrica de reciclare si vor fi mai usor de manevrat.

In cazul in care ai cutii mai mari, taie-le in asa fel incat sa incapa in cosul de reciclare si tu sa poti inchide capacul. Daca acesta ramane deschis, va permite ploii sa ude cartonul si sa il faca necorespunzator pentru reciclare.

 

Indeparteaza petele alimentare

 

Recipientele din carton pentru alimente pot fi reciclate daca nu au urme de pete sau grasimi.

Sa luam exemplul cutiilor de pizza care au partea de jos patata de grasime. Astfel, daca restul cutiei este curat, partea de jos poate fi indepartata, iar restul cartonului reciclat.

In cazul in care nu ai timp sa indepartezi partea cu grasime de pe cutie, arunc-o la gunoi. O cutie reciclata cu pete de ulei pe aceasta poate contamina materialele ce urmeaza a fi reciclate.

Odata pregatite si asezate in containerul corespunzator, materialele de carton vor fi colectate.

 

Ce presupune procesul de colectare carton?

 

Colectarea cartonului este primul pas in procesul de reciclare. In cazul in care entitatea de la care se colecteaza este o companie, prima etapa ar fi colectarea cutiilor de carton de la diferitele departamente ale acesteia. Cutiile colectate ar trebui depozitate intr-un loc convenabil precum un depozit.

colectare cartonAl doilea pas in procesul de colectare carton este transportarea catre centrul de reciclare. Un sfat rapid in ceea ce priveste centrul de reciclare: discuta cu reprezentantii acestuia pentru a afla ce fel de carton recicleaza.

 

Unele fabrici de reciclare au o paleta mai redusa de produse de carton ce pot fi reciclate. Astfel nu vei fi surprins in momentul in care doresti sa predai cartonul pentru reciclat persoanelor ce il colecteaza.

 

Diferite intrebuintari ale cartonului

 

Desi folosit in principal pentru a impacheta bunuri de felurite dimensiuni, cartonul mai poate fi folosit si la alte lucruri. Iata mai jos cateva:

 

Arta

 

Daca iti place sa construiesti lucruri cu mainile tale sau ai copii carora le place sa faca asta, cartonul poate fi un material foarte util. De exemplu, poate fi asezat pe spatiul de lucru pentru a-l proteja.

 

De asemenea, poti realiza obiecte decorative cu ajutorul cartonului. Taie-l in forme diverse pe care le poti colora si mai apoi aseza pe perete sau foloseste ca baza pentru diferite forme si sculpturi.

 

Scoala

 

Cartonul este perfect pentru a realiza diferite panouri de afisare. Cartonul poate fi folosit ca suport pentru diferite mesaje si notite transmise de-a lungul anului scolar. In momentul in care anul scolar se incheie, panoul poate fi plasat intr-un dulap pana anul urmator.

 

Gradinarit

 

Poti folosi cartonul pentru diferite activitati de gradinarit. Il poti folosi pentru a asigura umbra florilor tale preferate intr-o zi torida de vara, sau pentru a le proteja de vant. Iar in cazul in care ai mai mult carton decat poti folosi, taie-l in bucati mici si foloseste-l amestecat cu compost.

 

Organizarea gunoiului la evenimente

 

Inainte de a preda cartonul catre centrul de reciclare, acesta mai poate avea o ultima sarcina. Organizeaza cutii de carton marcate corespunzator si incurajeaza invitatii sa arunce deseurile reciclabile in acestea.

 

Rasaduri

 

In cazul in care cumperi adesea cartoane de oua si nu mai stii ce sa faci cu ele, noi venim cu o idee: planteaza rasaduri.

 

Tot ce trebuie sa faci este sa pui pamant in cartonul de oua si sa plantezi diferite seminte. Dupa ceva timp, acestea vor incepe sa creasca, iar cand vor fi suficient de mari, poti taia cupa din care face parte planta si o poti planta direct in sol. Pe masura ce planta va creste, cartonul se va degrada.