Colectare hartie

Procesul de colectare hartie

Desi neglijat, rolul pe care hartia il are in viata de zi cu zi este foarte important. De la ziare si reviste pana la carti si jurnalul personal, hartia este omniprezenta in jurul nostru. Pornind de la acest aspect, si procesul de colectare hartie, cu scopul de a fi reciclata se dovedeste la fel de important.

Cu atat mai mult cu cat resursele sunt limitate. Si mereu va veni un moment in care, o carte veche sau o revista citita va trebui eliminata pentru a face loc altora mai noi.

Insa mereu exista solutii.

Pentru a nu arunca hartia, o poti recicla avand o multitudine de beneficii. Si astfel, intra in actiune, procesul de colectare hartie.

Acest articol isi propune sa iti spuna mai multe despre acesta, cat si despre beneficiile pe care le poti avea daca alegi sa reciclezi.

Despre reciclarea hartiei

Despre acest proces am tot discutat pe blog. Acesta reprezinta actiunea de colectare hartie si reprocesare a acesteia in vederea reutilizarii.

Maculatura este obtinuta fie din resturi de hartie de la fabrici, fie de materiale de hartie uzate ce sunt aruncate de consumatori dupa utilizare.

Printre cele mai frecvent reciclate obiecte de hartie se regasesc revistele vechi si ziarele. Acestea nu necesita o pregatire deosebita cand vine vorba de reciclare precum cutiile din carton.

In cazul nereciclarii hartiei, deseurile rezultate s-ar putea strange. Pe langa neplacerea produsa de acest lucru, ele reduc si calitatea aerului, emitand gaze toxice precum metanul si dioxidul de carbon.

Activitatea de reciclare hartie poate incepe acasa la scoala sau la birou. Fiecare locatie are comunitatea sa locala care se ocupa de partea de colectare hartie si procesarea acesteia.

Tot ce trebuie facut este sa intelegem ce produse pot fi reciclate si cum le putem pregati pentru acesta activitate.

Reciclarea Hartiei – Procesul detaliat

Colectare hartie & transportare

Acesta este prima etapa din faza de reciclare. Ea presupune adunarea deseurilor de hartie de la diferite puncte de colectare precum locuinte, scoli, birouri si altele.

Odata colectate, ele sunt transportate la locul in care procesul de reciclare va fi pus in functiune. Acolo deseurile sunt masurate si clasificate in functie de calitate, iar apoi duse la instalatia de reciclare unde se vor sorta si distrubui pe tipuri si clase.

Sortarea

La fabrica de reciclare, hartia este sortata si distribuita. Procesul acesta ajuta la separarea hartiei ce poate fi reciclata de cea care trebuie aruncata. Tot in acest stadiu se elimina toate materialele externe din hartie.

Dupa ce procesul de mai sus a avut loc, hartia este in continuare sortata, bazandu-se pe cantitatea si valoarea materialelor folosite pentru a o realiza. In cele mai multe cazuri, hartia este clasificata in functie de tratamentul suprafetei si structura.

Spre exemplu, materialele de hartie usoare, foarte subtiri, precum ziarele, sunt separate de materialele groase, precum dosarele de hartie. Procesul acesta este important, fabricile ajungand sa decida ce hartie vor produce bazandu-se pe tipul de materiale recuperate.

Tocarea si procesarea

Imediat ce procesul de sortare a fost incheiat are loc procesul de tocare. Acesta, dupa cum ii spune si numele, sfarama hartia in bucatele mici. Dupa ce materialul este maruntit, el este amestecat cu apa si substante chimice ce descompun materialele in fibra.

In aceasta faza, hartia are o textura fina, noroiasa. Ea este introdusa intr-un dispozitiv de incalzire ce o transforma in pulpa, adaugand apa si diverse chimicale, precum soda caustica si peroxid de hidrogen.

Masa pulpoasa rezultata in urma acestui proces este impinsa in diverse recipiente cu spatiu si gauri de diferite forme si dimensiuni. Scopul acestui proces este sa se elimine obiectele nedorite.

Eliminarea cernelii

Acest proces nu are loc intotdeauna, ci doar in cazul in care hartia are cerneala pe ea. Tot in aceasta faza se vor elimina si resturi precum banda adeziva sau lipiciul din pulpa.

Bucatile mai mari de contaminanti sunt si ele eliminate, pulpa fiind trecuta, din nou, printr-o serie de recipiente si dispozitive. Acestea au scopul de a elimina obiecte precum capse sau foliile de plastic.

Celuloza rezultata este apoi amestecat cu celuloza noua pentru a ajuta substanta sa se solidifice si, astfel, sa rezulte produsul final. Dupa aceasta, pasta mai este inca o data trecuta printr-o centrifuga pentru a elimina resturile.

Albirea

In cazul in care produsul rezultat este hartia alba, pasta va trece prin procesul de albire. Acesta implica utilizarea apei oxigenate pentru a albi si purifica bucatile de hartie. Ca alternativa, se poate folosi oxigen sau dioxid de clor. Cu toate acestea, in cazul in care decideti sa reciclati carton, pulpa acestuia nu trebuie supusa albirii.

Rularea

Aceasta este etapa finala a intregului proces de reciclare. In cazul acesta, pulpa curata este procesata pentru a deveni hartie noua.

Procesul implica amestecarea pastei de hartie cu apa fierbinte si substante chimice. Mixtura este apoi introdusa treptat intr-o masina cu role de presare, ce asigura eliminarea tuturor formelor de umiditate din pulpa. Apoi, pentru a usca complet celuloza, este folosita o rola metalica incalzita.

In final, rezulta o foaie de hartie reinoita ce poate fi taiata in formele si dimensiunile dorite. Ea va fi trimisa la diferiti producatori care folosesc hartia in produsele lor.

Acum ca am impartasit cateva detalii despre reciclare, te vei intreba poate, ce beneficii iti va aduce tie procesul de colectare hartie? Cu ce te alegi, daca reciclezi, pana la urma?

Iti spunem noi.

Reciclarea salveaza energie

Procesul de producere a hartiei din celuloza virgina solicita multa energie. Dar acest lucru nu este valabil atunci cand vine vorba de reciclarea acesteia. De fapt, reciclarea hartiei va permite econimisirea cu aproximativ 70% a energiei. Deci, in cazul in care aceasta intrebare era printre gandurile tale, raspunsul este este simplu – consum mai mic de energie.

Reducerea poluarii

Reciclarea hartiei este, de asemenea, o optiune ecologica. In momentul in care ai decis sa reciclezi, incepi treptat sa nu mai arunci hartia. Astfel, mai putina hartie ajunge la depozitele de deseuri.

Aceste depozite polueaza aerul, producand diverse gaze toxice. Daca alegi sa reciclezi, ajuti la scaderea poluarii acestor depozite.

Reducerea gazelor cu efect de sera

O cantitate mare de energie merge in productia de hartie. Astfel, acest proces contribuie la cresterea emisilor de sera. Reciclarea, in schimb, necesita mai putina energie. Fara atat de multe gaze cu efect de sera in atmosfera aerul este mai curat, iar planeta va respira mai bine.

Diminueaza defrisarile

Intelegem ca stoparea taierii copacilor pentru a nu mai produce hartie noua este aproape imposibila. In fiecare an, sute de mii de copaci sunt sacrificati doar in acest scop. Cu toate acestea, reciclarea poate ajuta considerabil la reducerea acestui numar.

Scade costurile

Procesul de taiere a copacilor este dificil si solicitant pentru producatorii de hartie. Costul ridicat al masinariilor implicate si costul fortei de munca poate fi reduse la zero prin simpla alegere de a recicla. Iar, dupa cum am spus, reciclarea solicita mai putina energie.

Iar pe masura ce vom invata sa reciclam cum trebuie, pretul hartiei ca scadea.

Creaza joburi noi

Prin actiunea de reciclare hartie, se creeaza mai multe locuri de munca, iar prin crearea acestora sectorul de productie are si el de castigat.

Este o sursa de venit pentru tine

Poti castiga bani din actiunea de colectare si reciclare a hartiei. Cum? Colecteaaza hartia uzata si du-o la un centru ce colectare din apropiere. Acesta o va cumpara pentru bani. Daca esti un fan al cititului, iti poti genera singur hartie pentru reciclare, renuntand la o parte dintre cartile de care te-ai plictisit.

Imbunatatirea nivelului de trai

Daca hartia este reciclata, tu nu mai trebuie sa-ti faci griji referitor la mirosul depozitelor de deseuri sau la poluarea apei. Reciclarea contribuie la reducerea emisiilor de gaze cu pana la 74%. De asemenea, poluarea apei este redusa cu aproximativ 35%.

Curiozitati despre hartie

  • Stiai ca prima bucata de hartie din lume a fost realizata de Tsʻai Lun în 105 d.Hr?
  • Rata de reciclare a hartiei ramane ridicata, ajungand la peste 63 la suta in fiecare an din 2009 si atingand chiar pragul de 65,8% in 2017. Aceasta rata a scazut usor fata de 67,2% in 2016, scaderea fiind din cauza cerintelor mai stricte de import impuse de China.
  • Numai in jur de 22 de milioane de tone au fost aduse la depozitele de deseuri in anul 2017, in scadere fata de cele aproximativ 36 de milioane cu zece ani mai devreme.
  • Conform statisticilor, fiecare tona de hartie reciclata economiseste 17 copaci, 380 galoane de petrol, 4.000 kilowati de energie, 7.000 galoane de apa si trei metri cubi de spatiu la depozitul de deseuri.
  • Tot statisticile noteaza ca pentru a construi o fabrica de hartie care va functiona, folosind hartie reciclata, investitia este cu pana la 80 la suta mai mica decat cea realizata pentru o fabrica ce se bazeaza pe celuloza virgina.
  • In jur de o treime din hartia noua foloseste fibrele reciclate. Daca ar fi sa comparam prin greutate, hartia reprezinta in jur de o treime din totalul materialelor reciclabile colectate in SUA, ce ajungea la aproximativ 45 de milioane de tone in 2010.

Hartia nu poate fi reciclata la nesfarsit. Cu fiecare reciclare, fibrele acesteia devin mai scurte. Dupa ce este procesata de 5-7 ori, fibrele devin foarte scurte, intervenind nevoie de a adauga fibre noi pentru a putea continua sa fie produsa hartie noua