Procesul de reciclare carton – cum si de ce este recomandat sa o faci
Cartonul ondulat este hartia cu cel mai mare grad de valoare, deoarece durabilitatea acestuia este definita prin faptul ca are fibre lungi de hartie. De asemenea, cand vorbim de reciclare carton, putem spune ca acesta are cea mai mare rata de reciclare dintre produsele de hartie, de exemplu, in 2015, ea fiind de 92.9%.
Pentru a intelege procesul de reciclare carton, trebuie mai intai sa vorbim despre cum se obtine. Iar produsele cel mai des intalnite, cand vine vorba de acest material, sunt cutiile de carton.
Cutiile de carton sunt unul din produsele de baza din lumea ambalajelor. Dar sa ne amintim, totusi, ca acestea au fost un copac la un moment dat. Care este deci procesul de transformare a unui copac in carton ondulat?
First things first – Ce este o cutie de carton si cum se fabrica?
O cutie de carton este in primul rand un sandwich format dintr-o bucata de hartie de carton ondulata, intre doua alte bucati de hartie dreapta. Adesea, aceste hartii de carton sunt la randul lor realizate din materiale reciclate. Cu toate acestea, daca produsul rezultat este unul premium, se va folosi un tip de carton numit Kraft.
De altfel, in procesul de realizare al cutiei de carton, putem vorbi despre doua tipuri de captuseli. Captuseala interioara este realizata din carton Test, iar cea exterioara este realizata din carton Kraft, el fiind de o calitate mai buna. Pe langa asta, Kraful are un finisaj mai fin si este mai rezistent la apa, fapt ce ofera un avantaj produsului final.
Pentru a avea acest finisaj de calitate, hartia Kraft este realizata din rasinoase. Acestea au, de obicei, fibre lungi si sunt reprezentate de copaci precum: brad, molid si pin. In plus, fibrele lungi din hartia Kraft ofera acesteia rezistenta ridicata la rupere.
Realizarea unei cutii de carton
Realizarea cutiilor de carton implica un proces de lunga durata ce are ca prim pas taierea copacilor pentru a crea busteni care mai apoi sunt trecuti printr-o masina ce ii decojeste si transforma in bucati mici numite aschii.
Ulterior aceste aschii pot fi supuse unui tratament de prelucarare mecanica sau chimica. Prelucrarea mecanica implica macinarea lemnului cu scopul de a-l reduce la fibre individuale de celuloza, prin fortarea bustenilor intr-o piatra rotativa cu scopul de a obtine o pasta. In timpul procesului, piatra este pulverizata cu apa pentru a indeparta fibrele de celuloza de pe aceasta.
Totusi, procesul de prelucrare mecanica nu reuseste sa indeparteze lignina – un material non fibros al lemnului ce reduce calitatea hartiei. Cu toate acestea, prelucrarea mecanica este ieftina si are un randament mare.
Prelucrarea chimica presupune tratamentul aschiilor la temperatura mare, ceea ce reduce materia prima din fibrele individuale de celuloza. Exista doua tipuri de ardere chimica, cu sulfit si cu sulfat – oricare din acestea avand un rezultat mai bun cand vine vorba de separarea ligninei.
Popular in randul acestor doua procese este procesul cu sulfat. El implica utilizarea de solutii alcaline pentru a digera lemnul si adaugarea de sulfat de sodiu pentru a creste puterea pulpei. Tot acest proces este cel care da numele de Kraft – cuvant ce inseamna “tarie” in limba suedeza.
Pentru producerea cartonului ondulat, bucata dintre cele doua captuseli ce ofera cutiei rezistenta si protectie impotriva loviturilor si daunelor rezultate in urma unui impact se folosesc rolele de hartie. Acestea sunt introduse intr-o masina care le transforma in role ondulate. Procesul acesta nu este unul nou, el datand inca din secolul al XVIII-lea si fiind initial folosit pentru a adauga volane camasiilor sau rochiilor.
Odata produsa si aceasta ultima piesa, urmatorul pas este lipirea celor trei piese pentru a forma una singura. Altfel spus, cele doua captuseli sunt atasate de cartonul ondulat. Iar podusul rezultat este taiat pe fiecare parte cu un fierestrau circular pentru a da cartonului margini drepte. Masinaria taie apoi cartonul de pana la noua ori, in functie de dimensiunea cutiei.
Acum ca stii cum este produsa o cutie de carton, vrei poate sa stii si cum se recicleaza una. Astfel, mai jos vei afla mai multe despre:
Procesul de reciclare carton
Colectarea
Acesta reprezinta primul pas in reciclarea cartonului. Intreprinderile colecteaza deseurile din carton in punctele de colectare. Apoi, acestea sunt preluate de masini ce le duc in fabricile de hartie.
Sortarea
Imediat ce cartonul ondulat ajunge la fabrica de hartie, el trece prin procesul de sortare. Acest proces clasifica cartonul in doua tipuri: carton ondulat si cutie.
Sunt considerate cutii cele care au un singur strat de carton precum recipientele pentru cereale si alte alimente, etc. Cartonul ondulat este cel din care sunt fabricate cutiile mai mari, destinate transportului de produse.
Procesul de sortare este unul important, acesta stabilind ce tip de carton este fabricat in functie de materialele disponibile.
Tocarea si prelucrearea
Dupa realizarea sortarii, pasul urmator este tocarea si apoi prelucrarea. Imediat ce materialul este tocat in bucatele mici, este amestecat cu apa si diverse produse chimice pentru a dezintegra fibrele de hartie. Materialul prelucreat este apoi amestecat cu pulpa noua ce ajuta ca substanta sa se solidifice si sa devina mai tare.
Filtrarea si indepartarea cernelii
Pulpa rezultata este trecuta printr-un proces de filtrare ce are ca scop indepartarea tuturor materialelor straine prezente precum si de alte impuritati (lipici, banda adeziva, etc). De asemenea, pulpa intra si intr-un aparat ce indeparteaza plasticele si metalele, folosindu-se de forta centripeta. In urma procesului, plasticele plutesc, in timp ce metalele cad dupa care sunt eliminate.
Urmatorul proces la care este supusa pulpa este indepartarea cernelii. Pentru ca acesta sa se realizeze, sunt folosite substante chimice ce elimina orice forma de coloranti sau cerneala. Acest proces mai poarta si numele de proces de curatare pentru ca in urma lui pulpa este bine curatata si pregatita de etapa finala.
Pregatirea pentru refolsire
In acest stadiu, pulpa curata este mixata cu materiale noi de productie, fiind mai apoi asezata pentru a se usca pe o banda transportatoare si pe suprafete cilindrice incalzite. In timp ce aceasta se usuca, trece printr-o masina automata care preseaza excesul de apa si faciliteaza formarea unor role lungi de foaie solida.
Avantaje reciclare carton
Reciclarea este buna pentru planeta noastra, aceasta ajutand la conservarea resurselor, crearea a noi locuri de munca si la reducerea poluarii cauzate de productia de materiale noi.
Marile organizatii fac din reciclarea articolelor de carton o parte a programelor lor de responsabilitate sociala corporativa. Acest lucru le ajuta, de asemenea, sa reduca cheltuielile cand vine vorba de costurile de eliminare a deseurilor. Intr-o era in care cumparaturile online sunt pe un trend ascendent, exista mai multe cai de a scapa de obiecte din carton precum:
Reutilizarea. Cand ai foarte multe cutii de carton la dispozitie, refolseste-le depozitand obiecte in acestea. Daca esti o persoana creativa, le poti folosi ca materiale prime pentru a construi jucarii pentru copii tai. De asemenea, le poti folosi precum containere pentru a separa diferite obiecte in vederea reciclarii lor.
Da-le altora. Ai prieteni sau persoane apropiate care se muta? Cutiile mici de carton pot fi folosite pentru a stoca articole ce nu sunt folosite prea des. Ele pot fi, de asemenea, folosite de copii pentru diverse proiecte scolare.
Recicleaza. In cazul in care cartoanele pe care le ai nu mai pot fi utilizate in niciun fel, trimite-le la centrul de reciclare. Cartonul este acceptat in majoritatea centrelor de reciclare. Odata reciclat, acesta isi va relua ciclul de viata.
Cand sa nu reciclezi cartonul
Sunt momente cand cartonul ondulat si cutiile de carton nu pot fi reciclate. Aici, legile locale pot avea un impact destul de mare, asa ca ar fi bine ca acestea sa fie consultate de la caz la caz.
Pe langa asta, o incertitudine comuna cand vine vorba de reciclare carton este daca sa reciclam sau nu cutiile de pizza sau cutiile pentru alimente bogate in grasimi in general, nu-i asa? Acest tip de cutii sunt adesea contaminate cu grasime, lucru ce le face inutile pentru reciclare.
In acest caz, recomandarea noastra este sa verificati daca se mai poate salva ceva din cutia respectiva. Daca raspunsul este da, atunci separati partea contaminata cu grasime de cea curata si aruncati restul la cosul de gunoi.
Alte articole de carton cum ar fi recipientele de suc, lapte, cereale sunt acoperite cu ceara sau substante similare. Asta afecteaza adesea capacitatea lor de a fi reciclate. Se pot verifica daca au simbol de reciclare. Atentie: acesta este un triunghi compus din trei sageti.
Ce se intampla daca nu reciclezi carton?
Fiind utilizat pe scara larga, cartonul se poate gasi peste tot si ocupa foarte mult spatiu. De fapt, hartia si cartonul pot reprezenta intre un sfert si jumatate din deseurile menajere.
Astfel, credem ca esti de acord cu faptul ca nu vrei sa ai in casa un loc in care sa fie adunat acest material care prinde miros neplacut pe masura ce trece timpul.
De asemenea, pentru a produce carton nou este nevoie de fibre noi de celuloza de la copaci noi. Astfel mediul inconjurator este afectat si habitatul ce protejeaza viata salbatica are de suferit.
Pe langa toate astea, cartonul este un material biodegradabil, ceea ce inseamna ca pe masura de se degradeaza acesta produce metan. Drept urmare, nu doar ca nu vei mai avea loc in casa sau ca vei contribui la distrugerea vietii salbatice, ci vei contribui, totodata, si la incalzirea globala, metanul fiind un gaz cu efect de sera.