Mediu inconjurator: impactul navigatiei asupra naturii

In timp ce o zi pe barca ar putea parea distractiva si relaxanta, navigatorii constienti de mediu inconjurator ar trebui sa ia in considerare ceea ce fac ambarcatiunile lor. De-a lungul timpului, mai multe studii au identificat zeci de pericole neintentionate si neasteptate pentru mediul inconjurator asociate cu plimbarea cu barca. Acest lucru ii poate face pe multi sa reevalueze daca doresc sa faca aceasta activitate in mod constant.

            Mediu inconjurator si navigatia

Asa cum solurile sunt schimbate de suprafata constanta a mersului  nostru pe pamant sau a rotilor unei masini, acelasi lucru se poate intampla si cu apa, ea schimbandu-se in prezenta barcilor. Studiile care se ocupa de calitatea si claritatea apei au constatat ca in apele puternic traficate de navigatori au un impact puternic. Prezenta vaselor pare sa modifice modul de crestere al algelor, sau sa provoace sedimente. Cele doua obstructioneaza astfel lumina soarelui si in acest fel apa nemaifiind clara. De asemenea depozitele ramase de pe barci pot schimba chimia apei, adaugand prea multi compusi precum zincul si cuprul sau facand un mediu prea acid sau prea alcalin. O scadere a calitatii apei este astfel rea atat pentru fauna marina, cat si asupra mediului inconjurator.

      犀利士       Navigatia si fauna marina

            Tinand cont de faptul ca ambarcatiunile sunt vehicule mari, intruzive si periculoase, nu este foarte dificil ca navigatorii sa inteleaga ca vasele lor au un impact negativ asupra vietii mamiferelor acvatice. Un astfel de exemplu este lamantinul, un mamifer acvatic, care este cunoscut mai mult sub numele de vaca de mare. Desi nu se afla neaparat in tara noastra, populatia de lamantin a scazut drastic dupa ce barcile cu motor au inceput sa fie tot mai populare.

Fauna  este afectata de folosirea barcilor. Substantele chimice utilizate pentru curatarea, protejarea si conducerea ambarcatiunilor se scurge adesea in apa, afectand grav mediul inconjurator si slabind sau ucigand zeci de specii. Plantele acvatice si animalele acvatice au cerinte specifice in ceea ce priveste lumina, temperatura, nivelul PH-lui si multe altele. Toxinele din detergenti, vopsea, produse petroliere, bateriile si metalele au efecte dezastruase asupra  capacitatii faunei marine si provoca moartea.

            Poluarea cu petrol si gaze

Motoarele pentru barci care utilizeaza combustibil polueaza prin emisii de gaze si dioxid de carbon. De asemenea, gunoiul de pe barci ajunge in oceane. In plus, barcile mai mari pot provoca poluare fonica. Atat ambarcatiunile de agrement cat si cele de transport maritim provoaca poluare de petrol si gaze in apa. Chiar daca nu se scurge in mod direct pertrolul sau gazele, totusi se contribuie in continuare la poluarea apelor si a mediului inconjurator.

Motoarele vechi pot emite intre 20-30% din gazul care nu este ars in apa. In timp ce o mica deversare de petrol nu pare a fi atat de daunatoare, chiar si o mica parte de petrol poate adauga si crea probleme majore.

Intretinerea si reparatia ambarcatiunilor

Uneori barcile trebuie reparate. Acest lucru poate necesita slefuire, umplere si finisare cu  vopsele. Daca este posibil, aceasta lucrare trebuie facuta atunci cand barca este depozitata pe uscat. In acest fel, murdaria, praful si substantele chimice vor fi generate si varsate pe suprafetele terestre.