Colectare lemn

Colectare lemn – primul pas in procesul de reciclare a lemnului

Procesul de colectare lemn reprezinta primul pas atunci cand vine vorba de reciclarea acestui material versatil. Asa ca te invitam sa descoperim mai jos ce inseamna acest proces si ce include. Dar, mai intai insa, hai sa vedem cum se ajunge la procesul de colectare lemn.

Procesul de colectare lemn – un capitol dintr-o carte mai mare

Inainte ca lemnul sa ajunga sa fie colectat de catre persoanele specializate, el trebui mai intai sa ajunga in compartientele de colectare. Acestea sunt adesea reprezentate de statii de diferite dimensiuni ce folosesc la reducerea raspandirii deseurilor din lemn.

Interesant este si faptul ca, unele companii pot avea si ele statiile proprii de colectare. Acestea sunt mai mici si servesc in general angajatiilor.


Aveti nevoie de o oferta pentru colectare lemn? Ne puteti contacta aici!


De ce ar trebui lemnul reciclat?

Odata reciclat, lemnul poate capata o diversitate de noi forme care, prin diverse procese, fac acest material sa para nou. Desi sunt unele voci care spun ca lemnul reciclat nu este atat de rezistent precum cel nou, acest lucru nu este adevarat. Produsele noi fabricate din lemn reciclat trec cu brio testul timpului. Iar daca nu ne crezi pe cuvant, poti incepe cu o achizitie mica, precum o lada de paine.

Importanta reciclarii lemnului pentru mediu

Prevenirea lemnului de a ajunge in depozite de deseuri

Reciclarea lemnului ajuta la reducerea sanselor ca acesta sa ajunga in depozitele de deseuri.

Dupa cum stii, deseurile se dovedesc deosebit de periculoase pentru planeta. Ele elibereaza gaze cu efect de sera in atmosfera. In plus, acestea pot distruge habitate naturale si pot contamina apele.

Si desi poate parea greu de crezut, reciclarea lemnului ajuta la prevenirea unei parti semnificative a acestor probleme.

Salvarea copacilor – colectare lemn – beneficii

Prin reciclare, se conserva resursele naturale atat de utile planetei noastre.

Atunci cand lemnul este ars, acesta iese din ciclul natural si din aceasta cauza, mai multi copaci ajung sa fie taiati pentru a suplimenta cererea pentru lemn nou ce are loc la nivel mondial.

Reciclarea ajuta, deci, la pastrarea unei planete mai verzi (la propriu)  prin simpla  salvare a copacilor de taiere.

Realizarea de economii

Procesul de colectare lemn si reciclare deseuri ajuta si la economisirea unor sume de bani.

Adesea, companiile locale pot rasplati ecologistii pentru eforturile de a recicla lemnul.colectare-lemn-bucuresti

De asemenea, unele centre de colectare lemn se deplaseaza gratuit la adresa ta pentru a colecta deseurile provenite din acest material pretios.

Reducerea pericolul de incendii ale asezarilor mari de material din lemn

Locurile in care este adunat mult lemn la un loc reprezinta un mare factor de risc atunci cand vine vorba de incendii.

Reducerea impactului avut asupra mediului

Reciclarea micsoreaza impactul avut asupra mediului inconjurator.

Unele cercetari estimeaza ca o persoana medie consuma intre 150 – 680 de kilograme de lemn pe an. Reciclarea ajuta la micsorarea aceastei “urme” pe care o lasam prin activitatea noastra.

Reciclarea poate ajuta diferite afaceri – avantaje colectare lemn

Taierea copacilor dauneaza, de asemenea, si peisajelor. Astfel, afacerile reprezentate de hoteluri si pensiuni in zone turistice pot fi afectate de acestea.

Astfel, am putea afirma indraznet ca reciclarea nu numai ca ii mentine pa linia de plutire, dar ne ajuta si pe noi sa ne bucuram de peisaje de poveste.

Investirea in energie este mai mica

Pentru a realiza orice produs din lemn (sau din oricare alt material) este nevoie de energie.

Dar, energia investita pentru a realiza un produs din lemn reciclat este mai mica decat ar fi daca s-ar produce unul nou.

Ca sa-ti faci o idee, pentru realizarea de lemn nou, acesta trebuie mai intai extras din paduri, apoi transportat si uscat. Aceste procese implica un consum mult mai mare de energie decat in cazul in care lemnul este reciclat.

Crearea de noi slujbe

Pentru a realiza actiunea de colectare a lemnului si reciclarea acestuia este nevoie de forta de munca umana. Astfel, prin reciclare se vor crea locuri noi de munca. Acest lucru este, in general benefic pentru economia locala, nationala si chiar mondiala.

Dupa cum vezi, exista o multitudine de beneficii cand vine vorba de reciclarea lemnului.

Acum ca le stii, poate te intrebi cum ar trebui reciclat lemnul? Exista lemn ce nu poate fi reciclat?

Ei bine, raspunsul este da, exista lemn care poate fi reciclat si lemn care nu.

Iar ca sa facem lumina, iata o lista cu tipurile de lemn care pot fi reciclate:

Rasinoasele

Rasinoasele (sau lemnul de esenta moale, cum mai este numit ) provin din copaci de conifere si tind sa fie mai putin dense si mai usoare decat lemnul de esenta tare. Ele sunt utilizate adesea pentru a realiza ambalaje precum paleti sau lazi.

Lemnul de esenta tare

Lemnul de esenta tare sau lemnul dur provine din copaci cu frunze late. El este, in general, mai inchis la culoare si mai durabil decat lemnul de esenta moale.

Se foloseste pentru a realiza mobilier scump, dar si ca placaj pentru materiale mai ieftine, precum palul.

Placajul

Placajul este folosit in general pentru a acoperi diferite alte materiale precum palul. El este utilizat pentru mobila, in special pentru cea al carei loc se gaseste in bucatarie.

Placajul cu foi multiple

Acest tip de furnir este realizat prin lipirea impreuna a multiple foi de placaj. Aceasta tehnica asigura o rezistenta ridicata a materielului. Placajul cu foi multiple este folosit adesea in realizarea cofrajelor din beton si in bricolaj.

Placajul de pal

Placajul de pal este un material asemanator cu palul, dar realizat din resturi de lemn. Acesta are utilizari asemanatoare cu placajul normal.

Placa de fibra cu densitate medie (MDF)

Panourile realizate din MDF sunt construite din fibre de lemn lipite sub caldura si presiune. Acesta difera de materialul din pal, aschiile din lemn nefiind vizibile. Acest material este folosit pentru a realiza usi, sertare si nu numai.

Important de retinut!

Inainte de a fi reciclate, aceaste materiale vor fi curatate de contaminanti precum:

Vopsele, lacuri sau orice tratamente de suprafata

Acest tip de tratamente sunt folosite pentru a schimba aspectul produsului finit. Inainte de a putea fi reciclate, materialele care contin acest tip de tratamante trebuie curatate, daca este posibil.

Metale

Materialele metalice precum cuiele sau suruburile sunt folosite pentru a intari rezistenta unui produs din lemn. Totusi, acestea pot fi daunatoare pentru masinile care le recicleaza, dar si pentru cei care utilizeaza produsul rezultat.

Materielele feroase precum cuiele pot fi indepartate folosind magneti puternici. In cazul materialelor precum aluminiu, sunt folosite alte procedee despre care poti afla, intreband specialistii de la centrele de reciclare.

Sticla si chitul

Acestea sunt gasite, in general, in ferestre din lemn. Contaminarea lemnului cu materiale de sticla se poate dovedi periculoasa, aceasta riscand sa distruga masinariile de reciclare, dar si produsele din lemn reciclat precum asternutul pentru animale.

Hartia

Etichetele din hartie sau ambalajele pot afecta materialele din lemn in procesul de reciclare. Astfel, pentru a nu pune in pericol calitatea produsului final, obiectele din hartie trebuie indepartate, acestea necomportandu-se precum restul lemnului.

Plasticul

Plasticul poate fi gasit in materialele de lemn sub forma de elemente ce ascund suruburile la mobila, manere pentru dulapuri, etc.

Acesta nu poate ramane atasat de lemn deoarece in timpul reciclarii va contamina materialele si va pune in pericol functionarea masinilor. Este recomandata, deci, indepartarea elementelor din plastic.

Tratamente chimice

Tratamentele chimice se aplica, in general, pe lemn pentru a-l proteja impotriva apei, daunatorilor, etc. In cazul in care lemnul este tratat cu un astfel de tratament, acesta poate deveni nereciclabil.

Odata realizat procesul de reciclare, lemnul va fi transformat intr-un produs nou.

Iata o lista de produse ce sunt realizate din acesta:

Panourile / Placajele

Cele mai frecvente placaje realizate din lemn reciclat sunt cele din pal. Acesta este foarte popular, fiind folosit la construirea mobilierului si a bricolajelor. De asemenea, poate fi comercializat sub forma de foi standard sau putin prelucrat pentru utilizari mai specifice.

Asternut pentru cai & bovine

Din lemnul reciclat se poate produce si asternut pentru cai. Acest material pastreaza caldura, are proprietati absorbante si rezista cateva saptamani.

De asemenea, acest tip de asternut poate fi utilizat si pentru bovine. Pentru staulul acestora este recomandat asterntul realizat din particule mici, acestea mentinand caldura. Pentru exterior, este recomandat asternutul din particule mari.

In procesul de realizare a asternutului pentru animale este foarte important ca lemnul sa fie curatat de cuie sau alte metale, pentru ca acesta sa nu raneasca animalele.

Asternut pentru pasari de curte (cotete)

Acesta este utilizat pentru cresterea pasarilor de curte, folosite atat pentru carne cat si pentru oua. Este, de obicei, colorat si absorbant.

Asternut pentru animale de companie si litiere pentru pisici

Produsele reciclate din lemn sunt curate si pot fi fi utilizate ca asternut pentru animalele de companie. De asemenea, ele sunt folosite si ca material pentru litierele pisicilor.

Arene pentru cai

Pentru a putea calari si antrena caii, indiferent de vreme, a fost nevoie de suprafete care sa poata tine pasul cu schimbarile meteo. Astfel, produsele pe baza de lemn reciclat s-au dovedit a fi foarte la indemana, ele avand o adaptabilitate ridicata.

Suprafete pentru spatii de joaca

Spatiile de joaca sunt un alt mediu care beneficieaza din plin de avantajele lemnului reciclat.

Fiind mai ieftin decat alte materiale, acesta este utilizat cu generozitate pentru a acoperi spatiile de joaca care, datorita lui, devin mai calduroase si prietenoase.

Combustibil

In momentul in care lemnul nu mai poate fi utilizat acesta poate fi transformat in energie prin ardere. Cu toate acestea, arderea lemnului ar trebui sa fie ultima solutie care va fi pusa in practica doar in momentul in care lemnul nu mai poate fi folosit pentru nimic altceva.

Dupa cum vezi, lemnul poate avea multe intrebuintari in forma sa reciclata. Pe langa faptul ca pastreaza un consum scazut al resurselor naturale ale pamantului, el ia forma unor multitudini de noi produse care ne fac viata mai usoara.