Reciclare sticla

Reciclare sticla – scurt ghid pentru cei care vor sa recicleze

Sticla este un material versatil, fiind folosita in realizarea a diferite obiecte cu uz casnic sau decorativ. Atunci cand vine vorba de procesul de reciclare sticla, afla ca aceasta, spre deosebire de hartie sau alte materiale are o proprietate importanta: poate fi reciclata la nesfarsit.

Sticla pe care noi o folosim zilnic este, asemenea hartiei, produsa de oameni. Iata asadar, o scurta istorie a sticlei si cum a aparut.

Desi ai putea crede ca sticla este un material modern ce se produce cu unelte din zilele noastre, adevarul este cu totul altul. Desi nu se stie sigur, istoria realizarii sticlei dateaza del putin din Mesopotamia anului 3600 i. Hr.

Exista dovezi arheologice care sugereaza ca prima sticla a fost realizata in nordul Siriei, Mesopotamia sau Egipt. Se crede ca cea mai veche sticla sunt margelele, un produs secundar, realizat accidental in urma prelucrarii metalelor sau faiantei, material ce este similar cu aceasta.

De asemenea, exista o poveste scrisa de Plinius ce spune ca niste marinari fenicieni care transportau soda au tras nava la tarm pentru a face focul si a-si pregati mancare.

Plaja pe care acestia au ajuns era plina cu nisip si nu au gasit nici un bolovan pe care sa puna vasul in care urmau sa gateasca. Astfel, le-a venit ideea de a lua de pe nava niste bulgari de soda. A doua zi, acestia au gasit in cenusa focului niste margele lucioase care nu semanau cu un material cunoscut pana atunci – sticla.

Oamenii de stiinta au contrazis aceasta poveste, dovedind ca focul facut pe o plaja, chiar si cu carbuni nu poate ajunge la temperaturi atat de mari incat sa se poata realiza sticla.

Cu toate astea, cea mai veche sticla de pe pamant care nu este produsa de oameni este sticla vulcanica. Ea s-a format prin racirea rapida a lavei si a fost utilizata in trecut pentru a produce obiecte precum oglinzi, topoare, varfuri de sulita, etc.

In zilele noastre sticla este foarte utilizata, ajutand la producerea de produse precum: pahare, sticle, ferestre, protectie pentru tablouri, oglinzi, etc.

In functie de utilizarea acesteia, sticla este de mai multe feluri:

Sticla de sodiu / Potasiu

Aceasta este sticla normala, cu care suntem obisnuiti. Ea este intrebuintata realizarii produselor de sticla, a geamurilor si a uneltelor de laborator.

Sticla de plumb

Cunoscuta si sub numele de cristal, in realizarea acestui tip de sticla sodiul si calciul a fost inlocuit cu potasiu si plumb. Aceasta are o densitate mai mare si o refractie mai buna.

Sticla Duran, Jena sau Pyrex

Pentru a fabrica vase de laborator, la sticla normala se adauga mici cantitati de oxid de aluminiu, sau trioxid de bor. Acestea ajuta la obtinerea unei sticle ce are o rezistenta mare la ridicari bruste ale temperaturii.

Sticla colorata se obtine adaugand diversi oxizi metalici. In industria fabricarii sticlei se foloseste un numar foarte mare de substante care se incadreaza in general in trei categorii: coloranti coloidali, coloranti moleculari, coloranti ionici.

Colorantii coloidali sunt reprezentati de metane, care prin diverse tratamente termice dunt distribuite sub forma de solutie si imprima sticlei diferite culori, in functie de dimensiunile particulelor.

Coloranti moleculari sunt reprezentati de seleniu, sulf, dar si de seleniurile si sulfurile altor elemente.

Coloranti ionici sunt adesea oxizi metalici. Spre exemplu, pentru a obtine sticla rosie, se foloseste oxid de cupru, pentru sticla galbena, sulfat de cadmiu, iar pentru sticla albastra se foloseste oxid de cobalt.

Daca ai ajuns pana aici inseamna ca deja stii destul de multe despre sticla. Fiind atat de folosita in zilele noastre si avand proprietatea de a fi refolosita la nesfarsit, te invitam sa afli despre procesul de reciclare sticla.

Reciclare sticla – de ce sa o faci?

Sticla reprezinta un material folosit frecvent pentru a ambala lichide precum sucurile, berea, apa plata, apa carbogazoasa, bauturile alcoolice tari, uleiul, otetul, muraturile, unele sortimente de lapte si lista poate continua.

Vestea buna este ca sticla este acceptata de foarte multe centre de reciclare, indiferent daca este colorata sau transparenta.

Cu toate astea, rata de reciclare sticla in tara noastra nu este foarte generoasa, mai precis in 2014 statisticile raportau o rata de doar 54.2%. Media europeana era in 2014 ceva mai optimista, ea ajungand la 74%

Pornind de la aceste aspecte, te incurajam, ca de fiecare data, sa reciclezi sticla, iar gestul tau se va concretiza in:

 • Un mediu mai curat
 • Un aer mai putin poluat
 • O responsabilitate sociala mai mare
 • Un exemplu pozitiv pentru cei din jurul tau

Ce trebuie sa stii despre procesul de reciclare sticla?

In primul rand vom vorbi despre pregatirea recipientelor din sticla pentru recilare. Astfel sticlele si borcanele, sunt spalate si lasate sa se usuce, inainte de a ajunge in containerul de colectare separata, sau de a fi predate centrului de reciclare.

De regula, containerele stradale, destinate colectarii sticlei au culoarea verde. Ele pot avea forma unor igluuri, pubele clasice, sau in forma de clopot.

Tot din procesul de colectare a sticlei face parte si indepartarea capacelor confectionate din metal. Acestea se colecteaza separat. In schimb, eticheta sau folia de pe recipientele din sticla, poate fi lasata in continuare.

De remarcat este totusi faptul ca atat sticlele cat si borcanele vor fi intotdeauna golite de resturile alimentare.

Ce facem cu dopurile de pluta de la sticlele de vin? Ei bine, trebuie si ele indepartate si colectate intr-un recipient separat.

Un alt aspect important este faptul ca sunt anumite recipiente din sticla ce nu pot fi reciclate direct. De exemplu, sticlele si borcanele in care au fost depozitate vopsele sau substante biocide se colecteaza separat. Totodata, sticlele, borcanele si recipientele de medicamente sunt colectate si ele separat, fara a se amestaca cu cele provenite de la alimente.

Nu poate fi reciclata sub nicio forma sticla sparta. Ea se dovedeste un real pericol pentru cei care se ocupa de colectare. Daca se intampla ca sticla sa se sparga, inainte ca ea sa fie predata unui centru de colectare, trebuie sa o infasori intr-o sacosa si sa o duci la cosul de gunoi. In caz contrar, reprezentantii serviciului de salubritate se pot rani in timpului procesului de manipulare al deseurilor.

O lista clara cu recipientele din sticla care nu pot fi reciclate:

 • Vesela confectionata din cristal, ceramica sau portelan – drept urmare, daca ti se sparge o farfurie, nu o poti trimite spre reciclare impreuna cu sticlele de vin sau borcanele de muraturi
 • Pahare de baut – din pacate, nici acestea nu pot fi reciclate  in acelasi container cu restul recipientelor
 • Vasele cu rezistenta ridicata la caldura (vase Jena – acestea au nevoie de o temperatura de topire mai ridicata decat in cazul sticlei folosite in procesul de ambalare)
 • Suportul-farfurie asezat in interiorul cuptoarelor cu microunde – desi acesta pare realizat din sticla, nu este un produs care poate fi reciclat in aceeasi maniera
 • Chiuvetele confectionate din ceramica – esta valabil acelasi lucru ca in cazul veselei
 • Geamurile si oglinzile – ele pot fi reciclate, insa separat de celelalte recipiente din sticla
 • Ambalajele produselor cosmetice – din cauza substantelor daunatoare, acestea se colecteaza separat
 • Neoanele si becurile – printre ingredientele acestora, se numara sticla, care este tratata, neputand fi inclusa in procesul de reciclare, alaturi de alte ambalaje

Cateva aspecte interesante despre sticla

Pentru obtinerea sticlei se folosesc  soda calcinata, nisip de cuart si calcar. Astfel, sticla reprezinta un produs 100% natural. Ea se dovedeste un material cu o durabilitate ridicata si inactiva biologic. Drept urmare, sticla este folosita in industria materiala.

Daca nu este reciclata, ci lasata la voia intamplarii, procesul de descompunere al sticlei este foarte indelungat. Mai precis, aceasta are nevoie de un milion de ani pentru a se descompune, sticla fiind de departe deseul cu cea mai mare rezistenta.

Astfel, daca suntem tentati sa aruncam pe jos sticle de bere sau vin, acestea isi vor pastra forma si vor putea fi descoperite de catre generatiile viitoare.

Pentru ca sticla are o greutate destul de mare, producatorii se afla in plin proces de solutionare a acestui aspect. Motivul? Ambalajele din sticla sunt mai dificil de transportat decat cele din plastic si ocupa, in acelasi timp, mai mult spatiu in centrele de colectare si reciclare sticla. Rezultatul eforturilor producatorilor de sticla a dus la diminuarea greutatii acestora cu aproape 40% in ultimele decenii.

Avem si o veste buna despre ambalajele din sticla: ele pot fi reciclate intr-un timp foarte scurt. Ca sa iti faci o idee, este nevoie de doar 30 de zile pentru ca o sticla sa fie reciclata si apoi sa ajunga din nou pe rafturile magazinelor.

Procesul de reciclare sticla aduce importante economisiri de materii prime, timp energie si bani. O tona de sticla = 352 de kilograme feldspat, 836 de kilograme calcar, 2860 de kilograme nisip, 902 kilograme de soda.

Desi procesul de reciclare sticla este unul pe care il sustinem, incurajam in acelasi timp refolosirea recipientelor din sticla, astfel incat sa fie redus considerabil consumul. Din fericire, acest material este unul destul de generos atunci cand vine vorba de refolosirea creativa. Ne dam seama de acest lucru, numai gandindu-ne la piata decoratiunilor din sticla care se dovedeste foarte diversificata si atractiva.