Colectare sticla

Colectare sticla – aspecte importante despre acest proces

 

Procesul de colectare sticla incepe cu strangerea deseurilor acestui material din cosurile special amenajate si nu numai. Pentru a fi reciclata si transformata intr-un produs nou, sticla trece prin mai multe procese.

 

De ce este totusi bine sa reciclam sticla? Ce beneficii aduce reciclarea planetei, dar si noua, oamenilor? Aflati mai multe detalii, chiar in acest material.

 

Colectare si reciclare sticla – beneficii pentru planeta

 

 • Sticla este un material care nu isi pierde proprietatile, asa cum se intampla in cazul hartiei (ce are un ciclu de viata de 5-7 reciclari). Materialele din sticla pot fi reciclate si transformate in produse noi la infinit.
 • Sticla este materialul care are cea mai lunga perioada de degradare, aceasta fiind de un milion de ani. In schimb, daca este reciclata, aceasta poate deveni un nou recipient in aproximativ 30 de zile.
 • Sticla reciclata este folosita adesea ca materie prima pentru majoritatea produselor noi de sticla. Ca sa-ti faci o idee, un vas, sau orice piesa noua de sticla este formata din aproximativ 70% sticla reciclata.
 • Reciclarea sticlei ajuta la pastrarea resurselor naturale ale pamantului. O tona din acest material economiseste 1.300 kilograme de nisip, 380 kilograme de calcar si 410 kilograme de cenusa de sodiu.
 • Economisirea de energie – un alt aspect care tine de procesul de reciclare. Realizarea de sticla noua implica incalzirea nisipului si a diverse substante la o temperatura de 1500 grade Celsius (2600 Fahrenheit). Aceasta actiune necesita multa energie ce atrage dupa sine o poluare industriala mare. Iar aceasta se traduce prin emisia de gaze cu efect de sera. Unul din primele procese ce au loc in fabricarea de sticla este spargereaa acesteia in cioburi. Realizarea de hartie reciclata din cioburi economiseste cu pana la 40% mai multa energie deoarece sticla sparta astfel se topeste la o temperatura mult mai joasa.
 • Reciclarea sticlei este adesea platita. In cazul in care nu stiai, daca decizi sa reciclezi vei fi recompensat. Astfel, nu numai ca ajuti mediul, dar te ajuti si pe tine cu un mic venit realizat din aceasta actiune.
 • Reciclarea sticlei este utila din multe motive. Fiind un obiect realizat din materiale naturale, aceasta poate fi folosita pentru a fabrica sticle de apa care pot fi reincarcate si nu numai. Sticla este folosita si pentru a fabrica produse care se folosesc in constructia de usi, garduri sau ziduri. De asemenea, ea este folosita si in realizarea a diverse materiale decorative.
 • Reciclarea sticlei este una dintre cele mai usoare actiuni din intreg procesul de reciclare, aceasta fiind acceptata de majoritatea centrelor de specialitate. Tot ce trebuie sa faci tu este sa te asiguri ca ai pus sticla curata in cosul corect de reciclare.
 • Sticla produsa din obiectele reciclate contribuie si la pastrarea aerului cat mai curat. In plus, pe langa faptul ca, producand sticla din materiale reciclate se reduce poluarea aerului cu pana la 20%, aceasta actiune reduce, de asemenea, si poluarea apei, procentul de reducere fiind de pana la 50%.
 • Reciclarea sticlei ajuta si la reducerea spatiului folosit de aceasta in depozitele de deseuri. Alegand sa faci asta, lasi mai mult spatiu acestora pentru materiale care nu poti fi reciclate.

 

Dupa cum vezi, beneficiile in ceea ce priveste reciclarea acestui material sunt destul de multe. Astfel, ,probabil, ti-ai dat seama ca poate e o idee buna sa faci si tu asta. Iar daca esti interesat de procesul de colectare sticla, poti afle mai multe despre in paragrafele ce urmeaza.

 

Colectare sticla – primul pas in reciclare

 

In cazul in care ai decis sa reciclezi, procesul de colectare sticla nu este atat de dificil. Insa, mai intai va trebui sa stii ca nu toate tipurile de sticla se pot recicla.

 

Ca totul sa fie clar, iata o lista cu materialele din sticla ce pot fi reciclate:

 • Sticle de vin
 • Sticle de bere
 • Borcane de muraturi
 • Borcane de compot
 • Borcane cu sos pentru paste
 • Borcane de mancare pentru copii
 • Sticle si borcane cu alimente
 • Borcane de condimente
 • Recipiente de ketchup – daca sunt de sticla, desigur
 • Sticle de bauturi
 • Sticla de ulei de masline
 • Sticle sau borcane transparente
 • Sticle sau borcane de chihlimbar
 • Sticle sau borcane de culoare verde
 • Sticle sau borcane de culoare albastra
 • Recipiente de parfum

 

Acum ca stii ce sticla se poate recicla, iata cateva sfaturi despre cum sa realizezi procesul de colectare sticla pe care l-am aplicat in cazul vinului:

 • In primul rand, incearca sa pastrezi sticla intacta. Din pacate, sticla sparta nu poate fi reciclata.
 • Scoate dopurile, in cazul sticlelor de vin
 • Poti lasa eticheta pe sticle, insa multi reciclatori iti vor cere sa indepartezi capacele metalice. Astfel, ei se asigura si ca lichidele au fost pe deplin eliminate.
 • In cazul unei sticle de vin, poti ignora diferite depuneri precum cele de pluta.

 

Odata colectata, poti pune sticla in containere special amenajate. De aici, acestea vor fi preluate de companiile locale de reciclare a sticlei. Odata ajunse la fabrica de reciclare, deseurile din sticla sunt supuse anumitor procese, pe care le poti identifica mai jos.

 

Transformarea in cioburi – primul pas dupa procesul de colectare sticla

 

Dupa ce a ajuns la fabrica de reciclare, sticla este zdrobita si transformata in cioburi. Acest proces ajuta la o topire mai eficienta a sticlei, deoarece, fiind sparta in bucatele mici, aceasta se va topi la o temperatura mai joasa decat o sticla de dimensiuni mai mari.

 

Cioburile de sticla sunt catalogate in doua tipuri:

 

Cioburi rezultate din mediul intern – Pe masura ce sticla este fabricata, pot aparea diverse defecte ale produsului precum modificari de grosime, de culoare, textura, etc.

 

Cioburile rezultate din mediul intern si reprezentate de exemplele de mai sus sunt respinse in urma procesului de control al calitatii care are loc in momentul fabricarii.

 

Cioburi rezultate din mediul extern – Sunt obiectele care rezulta prin zdrobirea sticlei provenite de la centrele de colectare.

 

Sortarea pe culori si purificarea

 

In functie de cum va fi folosita, dar si de locul in care va avea loc reciclarea, exista posibilitatea sa fie nevoie de o sortare a sticlei in functie de culoare.

 

Multe fabrici care recicleaza, colecteaza sticla dupa culoarea acesteia, deoarece acest material isi pastreaza pigmentii, chiar si dupa ce trece prin procesul de reciclare.

 

Culorile cele mai comune sunt: sticla transparenta, verde si maro.In functie de locatia in care te afli, exista posibilitatea sa ai puncte de colectare ce au containere diferite pentru aceste trei tipuri de sticla.

 

Pentru a putea continua procesul de reciclare, sticla trebuie apoi sa fie curatata si purificata. Acest proces implica indepartarea contaminantilor.

 

In general, acestia sunt:

 

 • Materiale organice: plastic, hartie, inele, capace
 • Materiale anorganice: portelan, pietre, materiale ceramice
 • Metale: materiale de natura feroasa si neferoasa
 • Sticla cu grad de rezistenta mare la caldura precum cea de plumb

 

In functie de tipul de purificare, pot fi folosite utilaje sau munca manuala. Materialele din categoria anorganicelor si a sticlei cu rezistanta mare la caldura fac de o importanta deosebita sarcina de indepartare a acestora.

 

In sisteme avansate de reciclare se folosesc masini ce sorteaza automat materialele, bazandu-se de diferite tehnologii optice. Totusi, pentru ca acestea sa functioneze cum trebuie si sa ofere randament crescut materialul, sticla trebuie sa fie curatata si sa aiba dimensiunea corespunzatoare.

 

Produse realizate folosind sticla reciclata

 

Odata trecuta prin procesele de mai sus, sticla este gata sa redevina un nou produs.

 

Iata ce se poate produce din sticla reciclata:

 

Recipiente de sticla

 

Poate ca sticlele realizate din materialul cu acelasi nume nu mai sunt atat de folosite ca alta data, multe intrebuintari ale acestora fiind in zilele noastre preluate de materiale precum plasticul. Cu toate acestea, ele sunt foarte utile atunci cand vine vorba de producerea de borcane, sticle, de vin, bere sau alte bauturi.

 

 Finisaje din sticla reciclata

 

Avand o varietate de texturi si culori, finisajele din sticle sunt o alegere populara printre amatorii de design si decortiuni. Pentru a le oferi o personalitate aparte, companiile ce construiesc astfel de materiale ofera adesea posibilitatea de a le si personaliza.

 

Realizarea de placi si borduri

 

In aceasta varianta, sticla se foloseste pentru a infrumuseta pavajele clasice. Adaugand acest material, suprafata lor devine lucioasa si are proprietatea de a straluci.

 

Decoratiuni si bijuterii

 

Din cele mai vechi timpuri, sticla a fost folosita pentru a realiza diferite astfel de materiale. Asadar, reciclarea sticlei pentru a fi folosita in industria de decorastiuni si bijuterii este o alegere populara.

 

Blaturi pentru bucatarii si bai

 

Blaturile realizate din sticla compozita sunt foarte atragatoare si durabile, majoritatea avand in compozitia lor un procent de 15% ciment si 85% sticla reciclata. Ele sunt adesea folosite in interioarele caselor moderne, in special in baie si bucatarie.

 

Materiale de constructii

 

In ceea ce priveste materialele de constructii, sticla este un element care are o larga plaja de intrebuintari. Aceasta poate fi maruntita bine pentru a fi folosita ca inlocuitor pentru nisip sau poate fi folosita in dimensiuni putin mai mari pentru a inlocui pietrisul.

 

Pe langa asta, sticla mai este folosita si pentru:

 

 • Producerea de materiale izolante
 • Amestecarea betonului
 • Constructia de fundatii
 • Infrumusetarea diverselor suprafete

 

Dupa cum vezi, sticla este o resursa versatila care isi face simtita prezenta destul de mult in viata de zi cu zi. Modurile in care aceasta este folosita sunt variate, iar viata noastra fara acest material nu ar fi posibila asa cum o cunoastem azi.

 

Cu toate ca degradarea acesteia dureaza un milion de ani, prin reciclare, ea poate fi folosita la infinit, lucru ce o face, printre altele sa contribuie solid la salvarea resurselor naturale ale pamantului.