De multe ori avem tendinta sa ne gandim ca poluarea se petrecere doar afara, de la toti factorii externi care ne inconjoara. Din pacate poluarea in interior este mult mai probabila. Aerul din case, birouri si alte cladiri poate fi mult mai poluat decat cel din exterior. Aerul din locuinta poate fi poluat de exemplu de plumb ( prin praful care se asterne pe mobila si pe diferitele obiecte din casa), radon, ignifugi si alte substante chimice volatile provenite din parfumurile utilizate in produsele de curatenie din gospodarie. Anumiti poluanti se gasesc in permanenta in casele noastre, de exemplu acestia se gasesc intr-o saltea sau un mobilier nou sau chiar si in stratul de vopsea din pereti. In fiecare casa se gasesc de asemenea acarieni microscopici ai prafului, acesta fiind un alergen major, de asemenea mucegaiul este si el un factor poluant care se regaseste in foarte multe case.
Copiii sau persoanele cu astm pot fi extrem de sensibile la poluantii din interior, efectele asupra sanatatii pot aparea dupa multi ani, dupa ce persoana in cauza sa expus repetat la un astfel de mediu.
Alergenii si iritantii din interior au devenit mult mai importanti in ultimele decenii pentru ca ne petrecem foarte mult timp in interior. Pentru ca multe dintre locuintele moderne nu permit aerului din exterior sa patrunda inauntru ajungem sa inhalam zilnic diferiti iritanti, care se vad doar in timp. Cu totii suntem expusi intr-un grad mai mare la poluarea interioara fata de acum trei decenii.
5 pasi simpli pentru a reduce poluarea in interior
1. Pastrati podelele curate
Substantele chimice si alergenii se pot acumula in praful menajer timp de decenii. Folosind un aspirator cu filtru Hepa puteti reduce concentratiile de plumb din casa. De asemenea, puteti scapa de toxine cum ar fi substantele chimice ignifuge bromate precum si de alergenii precum polenul, parul de casa sau acarienii. Este indicat ca acest tip de aspirator sa fie folosit mai intens in locurile in care exista o mai mare cantitate de praf. De asemenea peretii si mobilierul tapitat trebuie si ele curatate foarte bine. Pentru a avea rezultate bune este indicat sa se aspire de doua ori pe saptamana.
Pentru a avea un spatiu curat in interior si cat mai putin poluat, este important sa existe un covor in afara usii, astfel reduce cantitatea de murdarie care este adusa de afara in interior. Atunci cand intrati in casa, sau cand aveti vizitatori cel mai bine este sa le cereti acestora sa se descalte si sa le oferiti papuci de casa.
2. Pastrati un nivel sanatos de umiditate
Acarienii de praf si mucegaiul iubesc umezeala. Mentinerea umiditatii in jur de 30% – 50% ajuta la mentinerea lor sub control. Un dezumidificator ajuta la reducerea umiditatii din aerul interior si implicit la scaderea poluarii in interior. Un lucru foarte important este acela de a deschide geamul sau de a folosi un ventilator atunci cand gatiti. Nu uscati hainele pe calorifer.
3. Nu fumati in casa
Un aspect al poluarii in interior este acela al fumatului pasiv. Fumul de tigara contine mai mult de 4000 de substante chimice. Cercetarile arata ca fumul pasiv creste riscul unui copil de a dezvolta infectii ale cailor respiratorii si ale urechilor, dar si asm sau cancer. Pentru fumatori aceasta dependenta provoaca probleme de respiratie , atacuri de cord, accident vascular cerebral, cancer. Chiar daca vi se pare imposibil sa va lasati de fumat, este important ca acest lucru sa nu se faca in casa intrucat ii afecteaza si pe cei din jur.
4. Testarea radonului
Fie ca aveti o casa noua sau veche puteti avea probleme cu radonul. Acest gaz incolor, inodor creste riscul de cancer pulmonar. Radonul reprezinta a doua cauza principala de cancer pulmonar in zilele noastre. Daca se fumeaza in casa creste de asemenea nivelul de radon din incapere. Acesta provine din degradarea naturala a uraniului gasit in aproape toate solurile. De obicei, radonul de deplaseaza in sus prin pamant si intra in casa prin fisuri si gauri in fundatie. Casele proiectate, casele etase, case cu sau fara subsol, oricare dintre acestea poate avea o problema cu radonul.
Blaturile de granit au o legatura cu radonul. In timp ce expertii considera ca blaturile de granit emit radon, intrebarea este dac樂威壯 a folosirea unui astfel de produs ajunge sa provoace cancer. Exista totusi modalitati simple de reducere a radonului din incapere prin lucrari de izolatie mai bine structurate.
5. Mirosul natural
Mirosul de lamaie sau pin il putem asocia cu o bucatarie curata sau haine curate, in schimb parfumurile sintetice din produsele de rufe si odorizantele emit zeci de substante chimice diferite in aer, iar de cele mai multe ori nu le gasim numele pe etichetele produselor. Detergentii de rufe conventionale, balsamurile si odorizantele, spray-urile sau uleiurile de camera emit astfel de substante.
De-a lungul timpului s-a constatat ca un odorizant emite 20 de compusi organici volatili diferiti, inclusiv sapte care sunt reglementati ca toxici si periculosi conform legilor anumitor tari. Aceste substante chimice nu au fost incluse pe eticheta, fiind mentionat doar cuvantul „parfum”. Compozitia reala a parfumului este considerata un secret comercial. Majoritatea parfumurilor sunt derivate din produse petroliere.
Ce se poate face?
- Cautati produse de rufe fara parfum, sau cu parfum natural
- Lasati aerul curat sa intre in casa. Deschideti ferestrele, astfel incat substantele toxice sa nu se acumuleze in casa dumneavoastra.
- Folositi lamai feliate si bicarbonat de sodiu pentru a obtine un parfum curat si natural in bucatarie.
- Aduceti natura in interiorul casei. Orice camera este mai frumoasa cu o aloe vera, o planta de paiajen sau o feriga. In acelasi timp este si mult mai sanatos. Plantele de interior actioneaza ca purificatori ai aerului. Frunzele si radacinile functioneaza in tandem pentru a absoribi poluantii chimici eliberati de materialele sintetice. In cazul in care aveti copiii sau animale, asigurati-va ca plantele pe care le aveti in casa nu sunt otravitoare.
Asa cum am specificat si mai sus, poluarea in interior poate fi uneori mult mai mare decat in exterior, dar daca avem grija la ce folosim in jurul nostru aceasta poate sa dispara.