Poluarea industriala – ce este si cum ne afecteaza

Poate ai auzit si tu discutandu-se la televizor despre poluarea industriala. In cazul in care te intrebi ce este aceasta, raspunsul este unul simplu: orice forma de poluare care este o consecinta directa a practicilor si activitatilor industriale este numita poluare industriala.

Si are legatura cu economia si cu incercarile noastre de a o face sa se invarta.

Poluarea industriala – cum s-a ajuns aici?

Odata cu revolutia industriala, oamenii au fost capabili sa avanseze mult mai repede in tot ce numim astazi industria secolului 21. Si odata cu acest lucru, multe domenii au cunoscut un avans accelerat, printre care putem aminti: stiinta, tehnologia, procesele de fabricatie. Dar odata cu aceasta evolutie a inceput sa se evidentieze tot mai pregnant si termenul de poluare industriala.

Cauzele poluarii industriale

Folosirea de tehnologii vechi

Multe industrii inca functioneaza cu tehnologii vechi pentru productie, fapt ce genereaza o cantitate mare de deseuri. Motivul pentru aceasta este in mare pare dat de faptul ca tehnologiile noi sunt adesea costisitoare. Pe langa faptul ca acestea implica cumpararea de echipamente noi, odata cu ele, trebuie facute investitii si pentru trainingul personalului care se va ocupa de menevrarea lor.

Cresterea industriala slab planificata sau neplanificata

In multe orase industriale cresterea neplanificata a companiilor a dus la incalcarea de reguli si norme. Iar odata cu acest lucru a aparut si poluarea apei si a aerului.

Lipsa politicilor de control

Lipsa unor astfel de politici clare a dus la o crestere accelerata a industriei, lucru care a dus la randul sau la poluare in masa.

Ineficienta eliminarii deseurilor

Poluarea mediului inconjurator era adesea cauzata de ineficienta eliminarii deseurilor. Acest lucru poate fi periculos pentru om si animale, expunerea indelungata la aer si apa poluata putand determina aparitia unor probleme cronice de sanatate.

Prezenta unui numar mare de industrii mici

Multe fabrici si industrii de dimensiuni mici, care se bazeaza pe subventii oferite de guvern pentru a-si putea desfasura activitatile de zi cu zi, sunt adesea scutite de reglementarile de mediu. Astfel, ele ajung sa elibereze gaze in atmosfera fara a fi trase la raspundere de vreo autoritate.

Desigur, nivelul de poluare in cazul unei astfel de fabrici este mult mai mic decat in cazul uneia de dimensiuni industriale. Dar ce faci in cazul in care multe astfel de fabrici sunt dispuse la distanta relativ apropiate?

Nivelul de poluare creste si poate ajunge sa depaseasca o fabrica de dimensini mari.

Scurgerea de poluanti in urma extragerii

Unele industrii au nevoie de materia prima extrasa din pamant pentru a-si putea realiza activitatea de productie. Acest lucru duce la poluarea solului, iar in cazul in care materia este extrasa din mare, aceasta poate polua apele marii si, implicit, afecta viata marina.

Cum putem reduce poluarea industriala?

Aceasta problema este esentiala pentru fiecare tara in parte. Cresterea efectelor nocive ale acesteia a dus la crearea a diferite organizatii care se ocupa cu evaluarea si constientizarea unui fenomen de amploare.

Pentru a o reduce, insa, o serie de masuri se pot aplica. Ele implica adoptarea de noi tehnologii si realizarea trainingului pentru acestea, reciclarea apei poluate, tratamente eficiente aplicate deseurilor industriale si lista poate continua.

Exista multe lucruri care se pot face pentru a preveni poluarea industriala. Dar, momentan, omenirea este intr-o faza incipienta a acestui proces.

Peste ceva timp, tehnologii pentru a rezolva aceasta problema vor fi dezvoltate si lucrurile se vor imbunatati. Pana atunci insa, putem reduce poluarea fiind atenti la mediul inconjurator si la cat de mult polueaza firma la care lucram.