Poluarea oceanelor lumii este o problema ce afecteaza din ce in ce mai grav planeta noastra.
Poluarea acvatica cu chimicale, sau poluarea cu nutrienti este ingrijoratoare pentru sanatate, mediu dar si din motive economice.
Acest tip de poluare se petrece atunci cand, prin diferite activitati, plasticul sau diferite materiale care pot polua ajung in apele marilor. Un procent de 80% din aceste deseuri provine din zonele acoperite cu pamant.
Cele mai comune tipuri de deseuri sunt cele din plastic precum plasele pentru cumparaturi sau sticlele pentru bauturi impreuna cu resturi de la tigari, capace de sticle, ambalaje de mancare si echipament pentru pescuit.
Aceste tipuri de deseuri, reprezinta o amentintare atat pentru oameni cat si pentru animale. Pestii se pot bloca usor in resturile de deseuri, iar alte animale pot confunda pungile de plastic cu mancarea si e pot inghiti.
Solutiile pentru prevenirea poluarii marine includ prevenirea si curatarea apelor de acestea. Plasticul de unica folosinta este adesea folosit in societatea noastra. Schimbarea acestui obicei va necesita mult timp si va fi o provocare din punct de vedere economic.
Pe de alta parte, curatarea unor deseuri poate fi imposibila. Unele tipuri de plastic nu plutesc si ajung in ocean, unde se pierd pentru totdeauna. De asemenea, materialele care plutesc au tendinta de a se aduna in cantitati mari la un loc in ocean O astfel de colectie cu materiale plastice si microplastice se gaseste in oceanul Pacific. Aceasta acopera o suprafata de aproximativ 1.6 milioane de kilometri patrati.
Poluarea acvatica poate provoca infectarea vietuitoarelor marine ce sunt folosite pentru a prepara diferite mancaruri. Acestea se pot contamina cu metale grele, lucru ce le poate face destul de periculoase pentru consumul uman. Microplasticele ingerate de pesti si alte specii de animale pot fi si ele periculoase.
Ce poti face pentru a reduce poluarea acvatica?
Cu totii putem ajuta la reducerea plasticului din oceane. Cateva sfaturi pentru a face asta ar fi:
- Reducerea folosirii de sticle de plastic si inlocuirea acestora cu recipiente de stic日本藤素 la, reutilizabile
- Contribuirea la eliminarea totala a paielor de plastic.
- Aruncarea plasticului ce poate fi reciclat in containerele specifice acestuia
- Atunci cand mergi la plaja, aduna orice gunoi pe care il gasesti pe plaja
- Arata-ti suportul pentru localurile care au o politica consistenta in ceea ce priveste managementul deseurilor
- Participa la evenimente care au ca scop eliminarea deseurilor din natura
Plasticul nu omoara doar animalele care isi au casa in apele marilor. Animalele care se hranesc cu vietati marine sunt si ele afectate. Spre exemplu, in cazul acestor animale, ingestia de plastic duce la scaderea volumului stomacului. Acest lucru atrage dupa sine infometarea respectivului animal si moartea acestuia.
Plasticul este materialul cel mai frecvent intalnit in oceane. Desi daunator pentru apele lumii, acesta este si foarte folositor omenirii, el fiinf folosit in mai toate industriile, de la cea alimentara, pana la cea producatoare de masini.
Cu toate acestea, ar trebui sa constientizam faptul ca, daca nu este reciciclat cum trebuie, el poate produce daune ireparabile planetei noastre.