Poluarea cu plastic – cat de mult ne afecteaza planeta

Desi plasticul se afla pe planeta noastra de putin peste 100 ani, acesta este arhiprezent in viata noastra zilnica. Versatilitatea sa a facut ca plasticul sa fie utilizat in mai toate industriile. Cu toate acestea, adaptabilitatea acestui material a condus catre o lume in care ambalajele de unica folosinta sunt la ordinea zilei, fapt ce sporeste poluarea cu plastic.

In zilele noastre, aproximativ 40 la suta din plasticul produs in fiecare zi este de unica folosinta. Desi aceste amablaje au o durata de folosinta de cateva ore / zile, odata ajunse in mediu ele persista sute de ani.

Poluarea cu plastic – cateva statistici

  • In fiecare an, aproximativ 8 milioane de tone de plastic sunt eliberate in oceane.
  • Obiectele din plastic adesea contin aditivi care le fac mai rezistente si mai flexibile. De asemenea, acesti aditivi cresc durata de viata a obiectelor din plastic, unele din acestea dezintegrandu-se si in 400 de ani.
  • Productia de plastic a crescut de la 2.3 milioane de tone in anul 1950, la 448 de milioane in anul 2015. De asemenea, este de asteptat ca productia sa se dubleze pana in 2050.
  • Jumatate din plasticul produs vreodata a fost fabricat in ultimii 15 ani.

Cum ajunge plasticul in ocean

Cand vorbim de poluarea cu plastic, majoritatea gunoiului ajunge in oceane de pe uscat. Pe masura ce se deplaseaza in aval, majoritatea raurilor aduna deseuri din plastic pe care le varsa apoi in oceane. De aici plasticul poate fi prins de curentii oceanici si transportat in toata lumea.

Anual, milioane de animale sunt omorate de plastic. Este cunoscut faptul ca aproximativ 700 de specii de animale, inclusiv cele pe cale de disparitie, au fost afectate de materialele plastice. Totodata, aproape toate pasarile marine sunt afectate de acest material.

Microplasticele un alt tip de poluare cu plastic

In momentul in care ajunge in mare, lumina solara, vantul si apa incep sa descompuna deseurile de plastic in bucatele mici numite microplastic. Acestea sunt raspandite pretutindeni in lume, bucati din acest material fiind descoperite pe Muntele Everest in cel mai inalt punct al acestuia, dar si in cel mai jos punct de pe planeta – Groapa Marianelor.

De asemenea, microplasticele se descompun in bucatele mai mici si mai mici, facandu-si loc in tot felul de ecosisteme sau circuland pur si simplu in aer.

 Ce solutii avem?

Solutia este sa prevenim deseurile sa ajunga in rauri, acestea fiind principalele puncte de intrare pentru materialele din plastic in oceane.

Acest lucru este posibil prin realizarea unui sistem mai bun de management al deseurilor, dar si prin realizarea unor materiale de plastic care sunt mai bine gandite pentru o singura utilizare.

Am trecut in revista in acest articol o mica parte din provocarile pe care le are planeta in urma utilizarii intense a plasticului de catre omenire.

Desi periculos pentru mediu, sa nu uitam ca plasticul a ajutat la construirea vietii moderne, multe dintre lucrurile pe care le trecem cu vederea azi nefiind posibile fara ajutorul lui.

Daca ar fi sa aplicam o judecata mai blanda acestui material, putem spune ca este, cum ziceam mai sus, un material exceptional. Pana la urma, de aceea este atat de folosit. Numai ca, omenirea a abuzat de folosirea sa si ar trebui sa luam o pauza in care sa ne gandim si la binele planetei.

Cine stie, poate in viitor materiale noi, biodegradabile vor fi realizate si vor inlocui nevoia utilizarii plasticului…

Pana atunci, totusi, sfatul nostru este sa folosesti acest material cu grija.