Poluarea cu metale grele – Ce o cauzeaza si cum o putem stopa / diminua

Poluarea cu metale grele este un termen care se refera in special la cadmiu, mercur si plumb. Aceste elemente apar in lista Organizatiei Mondiale a Sanatatii de 10 chimicale ce reprezinta o mare problema publica.

Metalele grele, in general, sunt metalele care au o densitate mai mare de 5 kg/dm3. Acestea sunt gasite in mod natural pe Pamant. Concentratia lor intr-un anumit loc se datoreaza adesea activitatiilor realizate de om si pot patrunde in tesuturile plantelor si animalelor prin dieta sau prin inhalare.

In cazul oamenilor, otravirea cu metale grele este tratata prin administrarea de agenti chelatori. De asemenea, unele metale grele unice sunt esentiale in cantitati mici pentru sanatatea umana.

Poluarea cu metale grele – surse de contaminare

Dupa cum am mentionat mai sus, metalele grele sunt gasite in mod natural pe Pamant. Concentrarea unei resurse mari de astfel de elemente intr-un singur loc afecteaza viata din si de pe langa locul respectiv.

In general, poluarea cu astfel de metale provine din deseuri miniere si industriale, emisii ale autovehiculelor, baterii de masini, vopsele, ingrasaminte sau lemn tratat cu diferite substante.

Diverse substante precum arsenicul, plumbul sau cadmiul pot fi prezente in jucariile copiilor la un nivel  ce depaseste standardele de reglementare. In acestea, plumbul are rol stabilizator sau intensificator de culoare, iar cadmiul are rol stabilizator sau pentru a creste masa sau luciul anumitor jucarii.

Poluarea cu metale grele este cel mai adesea cauzata de plumb, acesta fiind cel mai raspandit contaminant. Folosit intens in producerea de benzina intre anii 1930-1970, nivelurile de plumb din societatiile industrializate au fost estimate a fi de pana la trei ori mai mari decat inainte de producerea industrializarii.

Punctele de intrare / contaminare

Metalele grele ajung sa contamineze animalele sau omul prin inhalare sau prin consumul de mancare contaminata. In cazul plantelor, acestea ajung sa fie contaminate prin absorbtia apei.

De asemenea, emisiile autovehiculelor reprezinta o sursa majora de contaminanti transmisi prin aer precum arsenic, antimoniu, paladiu, rodiu, nichel, plumb, cobalt, vanadiu, zinc, platina.

Sursele de apa atat de suprafata, cat si subterane, pot fi contaminate prin aruncarea in locuri nepotrivite sau depozitarea necorespunzatoare a deseurilor industriale si de consum.

Un alt punct de intrare in cazul omului este prin piele. Acest lucru se intampla in cazul jucariilor sau a bijuteriilor din metal. Fiind foarte greu de metabolizat, metalele grele toxice se pot acumula in diferitele organisme contaminate.

Efecte ale contaminarii

Simptomele unei contaminari pot varia, acestea fiind diferite in functie de tipul de metal contaminant. Odata intrate intr-un organism, de cele mai multe ori, acestea se “prind” de elemente celulare vitale precum proteinele structurale sau acizi nucleici si le pot afecta functionarea.

In ceea ce-i priveste pe oameni, efectele expunerii indelungate la intoxicarea cu metale grele poate avea efecte cancerigene la nivel de sistem nervos central, periferic si al circulatiei.

Poluarea cu metale grele este un lucru serios, atat la nivel de mediu, cat si atunci cand vine vorba de sanatatea noastra. Evitarea zonelor unde acest tip de poluare isi face simtita prezenta este deci mai mult decat recomandata, efectele acesteia asupra corpului uman putand fi foarte periculoase.