Poluarea apelor – ce este, de ce se produce si cum o putem stopa

Poluarea apelor este un fenomen foarte intalnit la nivel mondial. Aceasta presupune contaminarea apelor, in general, ca o urmare a activitatiilor umane.

Fiind cunoscuta ca un “solvent universal”, apa poate dizolva mai multe substante decat orice alt lichid de pe pamant. Astfel, se dovedeste ca ea poate fi contaminata foarte usor.

Iar printre cele mai afectate tipuri de apa amintim: rauri, lacuri, oceane si ape subterane.

Pornind de la acest fapt, ne dorim sa tragem un semnal de alarma: apa poluata este principala cauza a bolilor si a decesului la nivel mondial.

Poluarea apelor poate fi clasificata in doua categorii:

  • Poluarea apelor de suprafata
  • Poluarea apelor subterane

Apa de suprafata este reprezentata de apa din oceane, lacuri, rauri si toate apele care sunt la suprafata. Acest tip de apa acopera aproximativ 70% din suprafata pamantului.

Apa subterana rezulta atunci cand apa de ploaie intra in pamant prin crapaturile si fisurile pamantului. Aceasta nu este vizibila, dar este foarte importanta.

Tipuri de contaminare a apei

Agricultura

Agricultura este sectorul cu cel mai mare consum de apa, acesta utilizand aproximativ 70% din resursele de apa dulce ale Pamantului. Pe de alta parte, tot aceasta este si un poluator demn de luat in serios, fiind principala sursa de poluare a apelor din lume.

Canalizarile si apele uzate

Apa uzata provine din toaletele, dusurile si bucatariile noastre, dar si din activitati comerciale, industriale si agricole ( spre exemplu metal, solventi ). Conform Organizatiei Natiunilor Unite, peste 80% din apele uzate ale lumii se intorc in mediu fara a fi tratate sau refolosite. Iar in unele tari mai putin dezvoltate, precum India, acest numar ajunge sa depaseasca 95%.

Uleiul

Majoritatea surselor de poluare cu ulei si benzina provin de la oamenii de rand, care sunt neglijenti cu resturile alimentare, dar si cu masinile sau camioanele care transporta ulei. De asemenea, in jur de jumatate din cele aproximativ un milion de tone de ulei care ajung in mare in fiecare an sunt generate de fabrici, ferme si orase.

Substantele radioactive

Deseurile radioactive sunt reprezentate de orice tip de poluare ce emite radiatii, in afara de cele eliberate natural din mediu. Acest tip de poluare este generata de extractia uraniului, de centralele nucleare, de testarea armelor militare si nu numai.

O mare problema a deseurilor radioactive este ca acestea por rezista in mediu si cateva mii de ani, eliminarea acestora reprezentand o provocare foarte mare.

Efectele poluarii apelor

In ceea ce priveste viata umana, apa poluata poate fi avea un considerabil efect negativ. In anul 2015, de exemplu, aceasta a cauzat in jur de 1.8 milioane de morti. De asemenea, ea este responsabila de imbolnavirea anuala a aproximativ 1 miliard de oameni. Comunitaiile sarace sunt adesea plasate langa apa celor mai poluate industrii.

Atunci cand vorbim despre mediu, apele poluate pot duce la fenomene precum eutrofizarea. Aceasta reprezinta imbogatirea apei in nutrienti compusi din azot si fosfor, fapt care determina o crestere rapida a algelor si a altor forme de viata. Acest fenomen produce o perturbare a calitatii apei si, implicit, poate pune in pericol sanatatea umana.

Mai mult, substantele chimice si metalele grele din apele uzate pot contamina apele navigabile. Acesti contaminanti sunt toxici pentru lumea acvatica si reduc durata de viata a unui ecosistem.

Ce poti face sa previi poluarea apelor? – trei actiuni simple

  • Diminueaza consumul de plastic si refoloseste sau recicleaza de fiecare data cand poti
  • Arunca responsabil articolele care nu sunt biodegradabile pentru ca acestea sa nu ajunga in canalizare
  • Daca stai la curte incearca pe cat posibil sa reduci scurgerile si evita aplicarea de pesticide