Poluarea medicala

Pentru majoritatea oamenilor, sistemul de ingrijire a sanatatii este sinonim cu vindecarea, dar aceasta pe de alta parte mai este sinonim si cu poluare medicala care dauneazaa sanatatii noastre si a celor din jur. Deseurile medicale sau deseurile cu risc biologic sunt mult mai periculoase decat deșeurile menajere.

Poluarea medicala – de ce emana atat de multa poluare sectorul sanatatii?

Din cantitatea totala de deseuri generate de activitatile de ingrijire a sanatatii, aproximativ 85% sunt deseuri generale, nepericuloase, restul de 15% este considerat material periculos care poate fi infectios, toxic sau radioactiv.In fiecare an, se administreaza aproximativ 16 miliarde de injectii la nivel mondial, dar nu toate acele și seringile sunt eliminate corespunzator dupa aceea.

S-a estimat ca poluarea medicala are ca rezultat pierderea a sute de mii de vieti. Marile probleme sunt de asemenea facilitati in sine. Intrucat spitalele sunt cladiri care au un mare consum de energie, acestea sunt deschise si functionale 24 de ore pe zi, 365 de zile pe an. Toate cele prezentate necesita iluminare constanta, incalzire constanta, racire si energie electrica pentru echipamentele de diagnostic si tratament de inalta tehnologie. Profesionistii din domeniul menajului si sterilizarii folosesc substante chimice, pentru a mentine zonele si echipamentele de ingrijire a pacientilor curate si sigure. In acelasi timp spitalele au servicii de spalatorie care mentin lenjeria si prosoapele curate, dar folosesc cantitati uriase de apa, caldura si detergent. De asemenea in toate spitalele de folosesc sute de kilograme de produse alimentare, acestea la randul lor produc deseuri alimentare.

De departe cel mai mare factor care determina poluarea in domeniul sanatatii o reprezinta ingrijirea clinica. Astfel fiecare alegere diagnostica si terapeutica pe care medicii si pacientii o fac afecteaza  mediului prin generarea deseurilor, utilizarea substantelor chimice, consumul de apa, consumul de energie.

                Poluarea in sistemul medical se produce in momentul in care echipamentele folosite sunt utilizate o singura data si apoi sunt aruncate. Acestea ar trebui sa fie depozitate special si aruncate in asa fel incat sa nu se intalneasca si cu alte produse  fapt care nu se intampla mereu.

Tipuri de deseuri

Deseurile in poluarea medicala acopera o gama variata de materiale precum:

Deseuri infectioase: deseuri contaminate cu sange si alte fluide corporale (de exemplu, din probe de diagnostic aruncate), culturi si stocuri de agenti infectiosi din activitatea de laborator (de exemplu, deseuri din autopsii) sau deseuri de la pacientii cu infectii (de exemplu bandaje si dispozitive medicale de unica folosinta);

Deseuri patologice: tesuturi umane, organe sau fluide, parti ale corpului si carcase de animale contaminate;

Deseuri ascutite: seringi, ace, bisturie si lame de unica folosinta;

Deseuri chimice: solventi și reactivi utilizati pentru preparate de laborator, dezinfectanti, sterilanti și metale grele (de exemplu, mercur in termometre sparte) ;

Deseuri farmaceutice: medicamente si vaccinuri expirate, neutilizate si contaminate;

Deșeuri citotoxice: care conțin substante cu proprietati genotoxice (adica substante extrem de periculoase, care sunt mutagene, teratogene sau cancerigene), cum ar fi medicamentele citotoxice utilizate în tratamentul cancerului;

Deseuri radioactive: cum ar fi produsele contaminate de radionuclizi, inclusiv materiale de diagnostic radioactiv sau materiale radioterapeutice.