ABC-ul reciclarii: simbolurile reciclarii

Tu recunosti simbolurile reciclarii? Cat de important este acest proces pentru tine si cat de des il practici?

 

Reciclarea este o parte importanta in cazul in care dorim ca urmasii nostri sa aiba parte de o planeta curata si cu un ecosistem sanatos. Insa, in prezent, obiecte ce nu ar trebui sunt deja prezente in apele pamantului.

 

Aceste obiecte pot rani animalele fiind confundate adesea cu hrana si mancate. Destul de neplacut daca ne intrebi pe noi. Dar toate acestea se pot schimba. Important este sa ne dorim acest lucru, dar si sa actionam.

 

Reciclarea este unul din demersurile ce ar trebui realizate pentru a face acest lucru. Despre avantajele reciclarii am mai vorbit, insa vom enumera si in acest articol rapid cateva:

 

Scaderea consumului de resurse naturale

Daca alegem sa transformam ce exista deja in alte produse, vom ajuta generatiile viitoare sa aiba acces la resurse ce sunt naturale.

 

Economisirea de energie

Reciclarea inseamna mult mai putina energie, comparativ cu producerea de materiale folosind intotdeauna materii prime.

 

Protejarea mediului

Anumite obiecte, precum bateriile sau uleiu,l sunt foarte toxice pentru mediul inconjurator, acestea putand contamina alimentele si polua apa.

 

Astfel, recicland materiale ce au aceasta proprietate, asiguram un trai durabil atat planetei noastre cat si celor ce vor urma. Iata asadar o lista rapida cu ce poate fi reciclat dar si simbolurile reciclarii:

 

Hartie si carton

 

Se pot recicla: ziare, caiete, carti, reviste, pliante, plicuri, cartoane de oua, cutii, cutii de pizza curate (nu trebuie sa prezinte urme de grasimi), cutii de cereale, pungi de hartie curate.

 

In cazul in care nu esti sigur ce ambalaj de hartie / carton se poate recicla, poti cauta pe acestea simbolurile reciclarii:

 

Cod 22 PAP — hartie

Cod 20 PAP — carton

Cod 21 PAP — carton neondulat

 

Aluminiu si metal

In comparatie cu hartia care poate fi reciclata de 6-7 ori maximum, metalul poate fi reciclat la infinit.

 

Iata care sunt obiectele din metal ce pot fi reciclate: doze de bere, doze de suc, capace de borcane, conserve,  recipiente alimentare, folie de aluminiu (daca este curata), deodorante golite de continut, radiator de aluminiu.

 

Iar simbolurile ce arata ca sunt reciclabile sunt:

 

Cod 40 FE – otel

Cod 41 ALU – aluminiu

 

Plastic

Plasticul are, de asemenea, o durata mica de viata putand fi reciclat in general de 4-5 ori. In ceea ce priveste acest material, PET-ul si HDPE sunt campioane, ele putand fi reciclabile de pana la 10 ori. O problema des intalnita la plastic este ca nu toate versiunile acestuia sunt reciclabile. Iar daca sunt, nu toate sunt usor de reciclat.

 

Pot fi reciclate: pungile alimentare, sticle de plastic din PET, sticlele de lapte, recipientele de iaurt, lazile si caserolele din plastic, ambalaje tetra pack, sticle de sampon si balsam, sticle de detergent pentru rufe.

 

Simbolurile reciclarii plasticului:

1 PET / PETE (polietilen tereftalat) – acceptat in mai toate centrele de reciclare

2 HDPE (polietilena cu inalta densitate) — acceptat in mai toate centrele de reciclare

3 PVC (clorura de polivinil) — dificil de reciclat si rereori ajunge  in centrele de reciclare. De asemenea, acesta elimina substante toxice de-a lungul ciclului sau de viata.

4 LDPE (polietilena de densitate mica) — nu poate fi intotdeauna reciclat.

5 PP (polipropilena) — reciclabila.

6 PS (polistiren) — nu este acceptat de majoritatea centrelor de reciclare.