Reciclare lemn – detalii despre un proces complex
Pe Pamant, in jur de 31% din suprafata este acoperita cu padure. Cu toate astea, taierea lemnului reprezinta o problema majora in lume. Totusi, tu stiai ca exista centre de reciclare lemn si ca acest material poate fi refolosit fara niciun fel de probleme?
In acest articol vom vorbi putin despre lemn, cum a ajuns acesta sa fie atat de folosit de omenire si, desigur, despre cum sa il reciclam.
Contactati-ne pentru o oferta personalizata de colectare si reciclare lemn.
Lemnul – de la combustibil la mijloc de construire a caselor
Lemnul este printre cele mai vechi materiale de constructii, existand dovezi ca acesta era folosit la constructia caselor cu mai bine de 10.000 de ani in urma. O buna dovada a acestui fapt o reprezinta casa lunga neolitica din Europa.
Aceasta reprezenta o locuinta lunga si ingusta, realizata din lemn si construita in jurul anului 6000 i. Hr. Casa neolitica era una dintre cele mai mari constructii ale timpului sau si avea spatiu pentru a gazdui aproximativ 30 persoane.
In timp, pe langa lemn, au fost descoperite si alte materiale precum bronzul si otelul. Insa, ele nu au dat acest material la o parte, ci au imbunatatit modul in care lemnul este folosit in constructia de cladiri.
Si daca tot suntem la capitolul istorie, lemnul a fost folosit in constructia templelor chinezesti si este folosit in continuare in constructii moderne precum cabanele montane. Avand atatea calitati, acest material ramane extrem de popular cand vine vorba de constructii si mobiler.
Reciclare lemn – De ce sa o faci?
Lemnul este un material important, iar proprietatea sa de a fi reciclat il face cu atat mai folositor. Iata cateva motive pentru care este bine sa reciclezi lemnul.
Previi aglomerarea depozitelor de deseuri
Adesea, daca lemnul nu este reciclat, el este adus la depozitele de deseuri. Acest lucru aglomereaza depozitele, produsele de lemn fiind rareori de mici dimensiuni. De aceea, alegand sa reciclezi, ajuti la combaterea raspandirii gazelor in atmosfera si, in acelasi timp, acorzi o sansa lemnului sa redevina un produs nou.
Salvezi copacilor
Alegand sa reciclezi lemnul, aceasta resursa va fi folosita din nou si din nou. Astfel, tu ajuti la pastrarea resurselor naturale ale pamantului pentru mai mult timp. In acest mod, planeta isi va pastra “verdeata”, iar generariile urmatoare vor putea sa se bucure si ele de aceasta.
Reduci pericolul inciendiului
Daca lasi gramezi mari de lemn prin gospodaria ta, acestea risca sa creeze un incendiu sau sa ajute la raspandirea unuia. Probabil crezi ca asa ceva este putin probabil. Totusi, in eventualitatea in care un asemenea eveniment se intampla, rezultatele pot fi devastatoare. Si cand te gandesti ca poti preveni asta si sa faci si un bine mediului prin simpla reciclare…
Reducerea impactului asupra mediului
Pe langa faptul ca ne tin umbra in zilele insorite si calduroase de vara, copacii ne furnizeaza oxigen, un element fara de care nu putem trai. Din pacate, este nevoie de ani buni pentru ca o padure sa ajunga la maturitate, astfel ca ideea de a planta mai multi copaci decat taiem este buna, dar trebuie implementata pe termen lung. Pe termen scurt, va trebui sa reciclam ce avem si sa taiem cat mai putini copaci.
Procesul de reciclare lemn – ce lemn poate fi reciclat?
Pentru a putea si tu sa reciclezi eficient lemnul, va trebui sa stii/inveti sa diferentiezi tipurile de lemn existente. Fiecare proces de reciclare al lemnului este diferit in functie de material, iar deseurile care sunt curate pot fi reciclate ca intr-un produs nou. Asadar, iata o lista cu cele mai importante categorii de lemn:
Lemnul netratat – reciclare lemn eficienta
In cazul lemnului si a produselor din cherestea netratate, acestea pot fi taiate si utilizate pentru compost. De asemenea, lemnul netratat poate fi transformat in PAL sau cherestea. Locatia in care acesta poate fi reciclat variaza in functie de zona in care te aflii.
Lemnul tratat sau vopsit
Lemnul vopsit, lacuit sau doar finisat intr-un alt mod nu este bun pentru reciclare. In general, lemnul reciclat poate fi utilizat precum compost sau ingrasamant natural. Chimicalele continute de lemnul tratat nu il fac cel mai bun candidat pentru aceste intrebuintari.
De asemenea, acest tip de lemn nu este bun nici pentru a fi ars intr-o sursa de incalzire, el continand substante care prin ardere pot elibera diferite chimicale nocive corpului uman.
Deseurile din gospodarie
Curtea casei tale este adesea o sursa de gramezi de lemn ce asteapta sa fie puse in valoare. In functie de zona in care locuiesti, administratia locala iti poate pune la dispozitie diferite programe de colectare a deseutilor din lemn.
Daca totusi nu te afli intr-o astfel de zona, le poti refolosi maruntindu-le si amestecandu-le cu diferite ingrasaminte naturale pe care sa le folosesti mai apoi in gradina ta. De asemenea, pot fi folosite pentru caldura prin ardere. Asta, desigur, daca acele deseuri nu sunt tratate sau vopsite.
Bunurile de uz casnic
Ai prin casa diferite bunuri de uz casnic din lemn precum lazi de paine, ustensile pentru gatit sau jucarii din lemn?
Incearca pe cat poti sa le refolosesti. In cazul lazilor de paine, acestea pot fi adesea reconditinate si introduse din nou in uz. Totodata, ustensilele pentru gatit pot deveni ustensile pentru gradinarit, iar jucariile pot fi donate unui magazin local sau unui copil.
Cand lemnul este reciclat, acesta este prelucrat in mai multe etape. Acestea includ in general acesti pasi:
- Receptionarea, cantarirea si realizarea controlului calitatii
- Sortarea bazata pe gradul de uzura al lemnului
- Tocarea initiala
- Separare de materiale care sunt reciclabile
- Tocarea secundara
Grade ale lemnului reciclat
- Gradul A – Lemn “curat “. Este produs din paleti si adecvat pentru producerea asternuturilor pentru animale.
- Gradul B – Grad de nivel industrial. Include clasa A, dar si deseuri rezultate in urma demolarii si a constructiilor.
- Gradul C – Gradul de combustibil. Este compus din toate materialele de mai sus plus cele din deseurile municipale ce pot fi folosite pentru a realiza combustibil de biomasa.
- Gradul D – Materiale periculoase. Include toate tipurile de lemn, inclusiv cel trat sau cel care necesita amplasarea in facilitati special amenajate.
Deseurile de lemn – curiozitati / diverse date statistice
- Deseurile ce rezulta din procesele de productie ale lemnului sunt de refolosite in proportie de 83%, neexistand un proces mai mare in restul ramurilor industriale.
- Cu lemnul si hartia transformata in deseuri intr-un an pot fi incalzite 50 de milioane de case, timp de 20 de ani.
- Un fag cu o inaltime de 25 de metri si un diametru al coroanei de 15 metri poate produce intr-o ora 1.7 kg oxigen. Acesta ii este necesar unui om pentru a respira 3 zile.
- Vara, in zilele toride, un hectar de padure elimina in jur de 200 de kg de oxigen si consuma intre 220 si 280 de kilograme de dioxid de carbon.
- Paletii din lemn reprezinta in jur de 90% din totalul protectiilor de lemn folosite in transportarea produselor.
- In acest moment, in tara noastra nu avem o infrastructura bine dezvoltata cand vine vorba de colectarea separata a deseurilor de lemn. Majoritatea lemnului din gospodarii este folosit pentru ardere. Aceasta practica nu este neaparat una sanatoasa, mediul fiind afectat. Pe de alta parte, in cazul in care lemnul ce urmeaza a fi ars este tratat cu diferite substante sau vopsit, exista posibilitatea ridicata ca prin acest proces el sa elibereze diferite substante chimice care pot ameninta viata, ele fiind, de asemenea, toxice.
- Reciclarea lemnului este o alternativa viabila ce reduce taierea copacilor. Materialele din lemn ce pot fi reciclate sunt adesea utilizate in productia de hartie si nu numai. Desi, in cazul producerii de hartie, lemnul are o intrebuintare finita, acest material putand fi reciclat de numai 5-7 ori, valoarea adusa de produsele din hartie este mult mai mare decat simpla ardere a lemnului.
- Un alt produs care este obtinut prin procesul de reciclare al lemnului este biodieselul.
- Colectarea lemnului, produsa in urma prelucrarii acestuia, este un proces usor de realizat. In schimb, colectarea rezidurilor provenite din constructii si demolari este un proces mai complex, ele continand adesea diversi contaminanti precum vopsele, lacuri, etc.
- Unele brichete sunt facute din rumegus. Ele sunt produse din deseuri din lemn reciclat si biomasa. Acestora li se aplica un proces deosebit de comprimare. Lignina eliberata de lemn la temperaturi ridicate este amestecata si comprimata cu rumegusul si alte deseuri din lemn. In urma acestei operatiuni rezulta o structura ce este putin mai mica decat o caramida. Aceasta esta taiata in bucati si sunt in general folosite in sobe sau seminee de dimensiuni mai mici.
- Mobila veche din lemn poate fi reconditionata si vanduta. De asemenea, aceasta poate fi dezmembrata, iar piesele acesteia folosite pentru alta mobila.
- Oamenii de stiinta considera ca egiptenii au fost primii care au folosit lac la lemnul lor. Acestia nu au reusit sa descopere insa din ce era realizat lacul respectiv
- Lantulrile de magazine Ikea sunt responsabile pentru 1% din productia totala la nivel mondial de lemn in fiecare an
- Cheresteaua este un tip de lemn realizat pentru tamplarie, peste 70% din populatia lumii locuind in case de cherestea
Reciclarea lemnului este importanta, avand o multitudine de beneficii atat pentru mediul inconjurator cat si pentru persoanele care fac aceasta actiune. In ceea ce priveste afacerile, 41% dintre utilizatori prefera sa cumpere de la companii considerate sustenabile.
Acest fapt a determinat afacerile sa adopte practici ecologice cu scopul de a obtine un avantaj competitiv.